Junior Engineer Academy – projekt koji povezuje srednje škole s fakultetima i tržištem rada

Hrvatski Telekom, Deutsche Telekom Stiftung i Institut za razvoj i inovativnost mladih predstavili su novi projekt koji će u 15 strukovnih škola u Hrvatskoj promicati STEM znanja

Sandro Vrbanus srijeda, 27. ožujka 2019. u 11:07

Jučer je u Zagrebačkom inovacijskom centru (ZICER) predstavljan program Junior Engeneer Academy, projekt nastao suradnjom Deutsche Telekom Stiftunga, Instituta za razvoj i inovativnost mladih i Hrvatskog Telekoma. Ključno obilježje programa je uspostavljanje i održavanje bliskih kontakata s tvrtkama i sveučilištima koji učenicima omogućuju rani uvid u svijet rada inženjera i kvalificiranih stručnjaka u svim područjima tehnologije i znanosti.

Opremljeno 15 strukovnih škola

U prvoj fazi projekta, IRIM je odabrao 15 strukovnih škola za sudjelovanje u provedbi projekta, podijelio naprednu tehnološku opremu i novčane donacije školama te održao edukaciju mentora koji će stečeno znanje prenositi na učenike te zajedno s njima raditi na procesu pretvorbe kreativnih ideja u rješenja upotrebom IoT tehnologija.

Druga faza provedbe jest samo povezivanje odabranih škola s povezanim obrazovnim institucijama i poslovnim sektorom, a u čitavom procesu stvaranja projektnih rješenja IRIM osigurava kontinuirano mentorstvo svojih stručnjaka. Konačan cilj jest uspostaviti stalnu suradnju obrazovnog i poslovnog sektora, što će rezultirati jačom i produktivnijom povezanošću obrazovnih institucija s tržištem rada.

Uz partnersku podršku IRIM-a, HT je u dvije godine tehnologijom opremio 160 škola, a edukacijski program prošlo je 130 mentora i više dvije tisuće učenika kako bi ih se pripremilo za budućnost koju nosi tehnološka revolucija.

"Približavanje STEM znanja svima nužno je kako bi mladi naučili pravilno koristiti tehnologiju u pronalaženju rješenja. Upravo zato, već treću godinu zaredom potpuno mijenjamo pristup učenju u školama i predvodnik smo STEM revolucije u Hrvatskoj. Ponosni smo što mladi već danas u školskim klupama imaju priliku provesti svoju ideju u proizvod koristeći najnovije tehnologije. Uspjesi poput ovog vukovarskih gimnazijalaca najbolje dokazuju kako idemo u pravom smjeru i potiču nas da nastavimo razvijati ovakve programe", izjavila je direktorica Odjela za korporativne komunikacije HT-a Nina Išek Međugorac.

"Ovim projektom želimo proširiti aktivnosti IRIM-a i ojačati srednje škole opremajući ih vrhunskom tehnologijom, osiguravajući financijske donacije te kontinuiranu podršku kroz stručna mentoriranja. Uspostavom mreže Junior Engineer Academy u Hrvatskoj želimo potaknuti suradnju obrazovnog i poslovnog sektora kao i razvoj kompetencija koje će mlade pripremiti za budućnost“, ističe Nenad Bakić, predsjednik IRIM-a.

 

Junior Engineer Academy: predstavljanje projekta i edukacija nastavnika! Jučer smo na press konferenciji predstavili...

Posted by IRIM - Croatian Makers on Wednesday, March 27, 2019