Odabrani najbolji učenički radovi ovogodišnje Škole budućnosti

Više od dvije tisuće učenika uz pomoć više od 350 učitelja mentora uspješno kreiralo rješenja temeljena na umjetnoj inteligenciji za unapređenje lokalnih zajednica u Hrvatskoj

Bug.hr utorak, 28. lipnja 2022. u 12:00

Odabrani su najbolji učenički radovi druge sezone projekta Škole budućnosti koji donose Stemi, Infobip, A1 Hrvatska uz podršku tvrtki Microblink, AVL Hrvatska, Croatia osiguranje, Bosch Hrvatska te ostalih domaćih IT tvrtki.

Dan inovacije ove subote

Radovi će biti predstavljeni na završnoj konferenciji, pod nazivom Dan inovacija, koja će se održati u subotu, 2. srpnja u novootvorenom kampusu Infobipa u Zagrebu. Bit će to mjesto susreta tehnološke zajednice i škola gdje će se učenici na interaktivan način susresti s budućnosti isprobavanjem tehnologija i proizvoda koji se razvijaju u Hrvatskoj od strane velikih tvrtki, fakulteta i startupa, kao što su CRTA, FER, Equinox, AVL Hrvatska, Orqa, Electrocoin, Gammachef, Mindsmiths, Miret i drugi.

”Projekt Škola budućnosti nosi stratešku važnost za IT zajednicu u Hrvatskoj. Potvrda važnosti projekta dolazi i od strane Infobipa koji je donio odluku o nastavku našeg partnerstva u provođenju projekta do 2025. godine. Tako na jesen planiramo dodatno proširiti projekt s novim školama, ali i novim programima koji će djecu pripremiti za tehnološku budućnost. Ovom prilikom pozivamo i druge organizacije da nam se pridruže u stvaranju Škola budućnosti.”, izjavio je Marin Trošelj, direktor tvrtke Stemi.

Preko 2 tisuće učenika u projektu

Tijekom posljednja četiri mjeseca više od dvije tisuće učenika iz više od 70 gradova kroz praktičan rad približilo se svijetu umjetne inteligencije. Ove sezone u projektu su sudjelovale škole iz dva “grada budućnosti”, Pule i Vodnjana, uspješno završivši projekt. Također, škole su se međusobno povezivale i suradnjom na daljinu stvarale rješenja koja će udrugama pomoći u efikasnijem radu i predstavljanju ciljanim skupinama.

“Istraživanja pokazuju da će se 65% osnovnoškolaca baviti zanimanjima koja danas još ne postoje, a Škola budućnosti priprema ih da potrebne vještine za buduća radna mjesta stječu od nižih razreda osnovne škole te nam je izuzetno drago da smo i ove godine bili dio projekta. Oduševile su nas inovativne ideje, a entuzijazam i zadovoljstvo dijele i mentori na projektu, A1 kolege koji već danas rade poslove budućnosti. Dostupne tehnologije, poput umjetne inteligencije, 5G mreža i cyber sigurnosti, imaju potencijal za vrlo široku primjenu, a velika količina podataka je i velika količina prilika koje se mogu iskoristiti u poslovnoj primjeni. Stoga je važno djecu od malih nogu odgajati i učiti da se kroz praktični rad i primjenu dostupnih tehnologija stječu nova znanja i kontinuirano se usavršavaju.”, poručio je je Ivan Skender, glavni direktor za transformaciju poslovanja, ljudske potencijale i korporativne komunikacije A1 Hrvatska.

Uz sve to, učenici diljem Hrvatske imali su priliku kroz virtualne ture upoznati se sa vodećim tehnološkim tvrtkama kao što su Infobip, A1 Hrvatska, Microblink, AVL Hrvatska i Croatia Osiguranje, ali isto tako i fakultetima kao što su FOI, RITEH, FER i FSB.

“Kada ste lider u novim tehnologijama na tržištu na vama je i velika odgovornost. Kao društvo, moramo težiti razvoju koji stavlja čovjeka, njegovu kvalitetu življenja i njegovu sigurnost u središte, uvijek usklađeno s načelima održivosti. Škola budućnosti upravo to i predstavlja, zato nam je iznimno drago da imamo priliku podržati projekt koji direktno oblikuje  razvoj naše sadašnjosti i bolje budućnosti. Nadamo se da će se i druge kompanije prepoznati potencijal projekta te važnost daljnjeg ulaganja u obrazovanje.”, istaknula je Mirsada Kudrić, generalna direktorica Robert Bosch d.o.o. Hrvatska i Slovenija.

📢 Besplatna dostava

TOP!

APPLE iPad 9

A13 Bionic čip, kamera od 12 MP te brzi Wi-Fi ili mobilna mreža.

Od 2999 kn Kupi


Kompaktan zvučnik, gigantski zvuk.

KEF LS50 Meta

Najprecizniji, impresivan zvuk, 47 Hz - 45 kHz, Uni-Q driver, 85 dB, 8 Ohma, 40-100 W, Eisa Award.

9.749 kn Kupi

Soundbar i bežični subwoofer s ugrađenim HEOS-om

DENON DHT-S516H

HEOS, Bluetooth, AirPlay 2, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, DTS dekodiranje, HDMI ulaz, ARC, Amazon Alexa, Google Assistant.

3.989 kn Kupi