Upravljanje digitalnim inovacijama: novi doktorski studij u suradnji FOI-ja i EFZG-a

Novi studij povezuje ekonomiju i informacijske znanosti čime se potiče stvaranje novih interdisciplinarnih znanja stručnjaka na nacionalnoj i međunarodnoj razini

Sandro Vrbanus petak, 14. srpnja 2023. u 13:25

Na temu pokretanja združenog doktorskog studija "Upravljanje digitalnim inovacijama" Fakulteta organizacije i informatike (FOI) i Ekonomskog fakulteta Zagreb (EFZG), u Varaždinu je na FOI-ju u ponedjeljak, 10. srpnja 2023., održan radni sastanak vodstva i nastavnika dvaju fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Interdisciplinarni program

Predloženi studij je jedinstven po tome što interdisciplinarno povezuje dva znanstvena polja – ekonomiju te informacijske i komunikacijske znanosti i usmjeren je na područje inovativnih primjena informacijskih tehnologija u poslovanju. Pokretanje ovog poslijediplomskog doktorskog znanstvenog studija će se moći objediniti znanja obiju uključenih institucija i djelovati na najvišim standardima primjenjivima na doktorske studije.

Studij je prošao proceduru vrjednovanja studijskog programa na Sveučilištu u Zagrebu te je 16. lipnja 2023. godine donesena odluka Senata o prihvaćanju programa. On je sada u završnoj fazi te čeka dopusnicu za izvođenje nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za visoko obrazovanje RH kako bi prve studente upisivao već u akademskoj godini 2023./24.

Izvođenje na hrvatskom i engleskom

"Suvremena tehnologija suštinski mijenja poslovanje, društvo i ljudski život. Prvi puta se susrećemo s umjetnom inteligencijom čije potencijale tek otkrivamo. Međutim, važno je da tehnološki razvoj prati, organizacijski i poslovni razvoj, tj. organizacije moraju prilagođavati svoje poslovanje, proizvode i usluge te internu dinamiku kontekstu primjene suvremenih tehnoloških rješenje.

Zbog toga je strateški važno upravljati procesom inovacije kako bi se apsorpcija tehnologija ubrzala i održao trend praćenja brzih promjena iz okoline. Za to su potrebni vrhunski stručnjaci i znanstvenici koji promišljaju suvremene trendove izvan konteksta trenutne problematike i fokusirani su na dugoročne trendove. Za to su potrebni novi, interdisciplinarni, doktori znanosti koji će razvijati nova znanja u području upravljanja digitalnim inovacijama.

Smatramo da će kvaliteta i prepoznatljivost naših institucija privući doktorande iz Hrvatske, ali i iz drugih zemalja te povećati broj znanstvenika i stručnjaka koji imaju kompetencije istraživanja digitalnih inovacija, te stvoriti vrhunske stručnjake koji će znati povezati znanost i poslovanje suvremenih organizacija. Dakle studij će povezivati dva znanstvena polja i usmjeravati znanstveni interes u digitalne inovacije te njihov potencijal za ostvarivanje tržišne prednosti" – zaključci su sastanka između predstavnika EFZG-a i FOI-ja.

Studij neće djelovati samo u užoj regiji nego ima namjeru privući doktorande iz cijele Hrvatske i izvan nje jer je jezik izvođenja studija hrvatski i engleski. Način izvođenja će biti kontaktni, ali i na daljinu uz online i hibridno izvođenje.