Obrazovanje

Vodič za upis studija informatike [2019]

Vinko Krištić četvrtak, 9. svibnja 2019. u 06:00

Radi sve veće potražnje na tržištu rada, informatičko obrazovanje odabir je kojim ne možete pogriješiti, a kako bi privukli studente, fakulteti i visoka učilišta uvijek se trude ponuditi više. Ulaganje u obrazovanje ključ je uspjeha.

Osoba koja odluči završiti bilo koji fakultet višeg ili visokog obrazovanja, inicijalno bi trebala biti u velikoj prednosti pred ostalima. Ulaganje u sebe i vlastitu samoaktualizaciju ključ je koji otvara vrata uspjeha u životu. No, ipak, za više od toga potrebni su trud, agilnost, fleksibilnost, volja za stalnim učenjem i usavršavanjem te mala doza sreće. Informatika je ušla u sve pore društva – od prirodnih do društvenih znanosti. Informatiku je praktički nemoguće zaobići u bilo kojoj disciplini, no i sama informatika postala je interdisciplinarno područje. Kako biste bili uspješan informatičar, u životu ćete trebati i druge netehničke vještine – poput menadžerskih i ekonomskih znanja i vještina, vještina u vođenju projekata, komunikacijskih vještina, poznavanja stranih jezika i sl.

Svjetski trendovi u obrazovanju nesumnjivo idu prema uvođenju tehnoloških inovacija u nastavne programe, a i u Hrvatskoj se sve više radi na tome (naslovna fotografija: Visoko učilište Algebra)

Diploma koju ćete na kraju fakultetskog obrazovanja marljivo zaslužiti papir je koji mnogim poslodavcima ništa ne znači ako svoj posao ne razumijete i nećete raditi učinkovito i profitabilno. Kako diploma ne bi bila samo običan list papira, na fakultetima i visokim učilištima leži ozbiljan zadatak da studentu prenesu konkretno znanje i vještine, a ne samo ispraznu teoriju koja se na kraju uglavnom zaboravi. Tržište obrazovnih institucija koje nude informatičke smjerove već danas je vrlo zasićeno te na tim istim institucijama leži vrlo težak zadatak i veliki pritisak stalnog prilagođavanja novim trendovima i tehnologijama, a sve kako bi se diverzificirale i istaknule od konkurencije. Rekli bismo – neka institucije rade svoj posao!

Zapadne zemlje kao uzor

Svjetski trendovi u obrazovanju nesumnjivo idu prema uvođenju tehnoloških inovacija u nastavne programe. Osim toga, na poznatim svjetskim sveučilištima njeguje se personalizirani pristup studentu, rad u timovima, rad na konkretnim projektima i fokus na rješavanje problema. Na Zapadu je praksa tijekom studiranja vrlo bitna, a i kod nas se stvari u tom području značajno popravljaju. Fakulteti sve više dugoročno surađuju s gospodarstvenicima i nastoje svojim studentima osigurati konkretnu praksu tijekom studiranja. Mnogi fakulteti čak i uvjetuju praksu jer su prepoznali da je to najbolji put prema poznavanju struke i kasnijem zaposlenju studenta.

Uvjetno je diploma vrlo važna, ali prije svega, važno je i da mladi čovjek nauči dugoročne osnove svojeg budućeg posla za koji se obrazovao. Opremljenost fakulteta u Hrvatskoj još je daleko od one razine kakvu imaju fakulteti u Europi i SAD-u, no stvari se posljednjih godina bitno popravljaju. Čak i na javnim sveučilištima, čija opremljenost više ovisi o državnom i proračunu Ministarstva, informatička opremljenost raste te se nameće novi standard. Fakulteti koji žele opstati na tržištu morat će pratiti taj standard ili, pak, nametati svoj vlastiti.

Veća ulaganja u obrazovanje i znanost te investicije u opremljenost fakulteta i učilišta povećat će i kvalitetu studiranja (fotografija: RIT Croatia)
Veća ulaganja u obrazovanje i znanost te investicije u opremljenost fakulteta i učilišta povećat će i kvalitetu studiranja (fotografija: RIT Croatia)

Jedna od većih razlika između akademskog obrazovanja u Hrvatskoj i onog u Europi je i odnos između studenta i profesora te mogućnosti usavršavanja i napredovanja i samih profesora. Profesor i student vani imaju više kolegijalan, a manje autoritativan odnos temeljen na strahu. Profesor bi trebao imati indirektan i nenametljiv autoritet temeljen na znanju i stručnosti. Standard na vanjskim sveučilištima je stalno poticanje profesora na rad i usavršavanje – znanstveni radovi, vođenje projekata, pisanje knjiga, objava publikacija i sl. Nitko ne želi slušati profesora koji u 2019. godini predaje istu materiju kao da je zapeo u 1985. godini.

Iako mnogi žestoko kritiziraju hrvatsko obrazovanje, činjenica je da tržište ipak radi svoj posao. Konkurencija ne miruje i fakulteti su prisiljeni na promjene i prilagodbe. Usporedite li izjave današnjeg studenta i onog otprije 15 godina, vidjet ćete da su se promjene ipak dogodile, a najbolje su vidljive u tehnološkim inovacijama i zaokretu u metodama studijskih programa.

Pregled preddiplomskih IT studija u Hrvatskoj

Radi sve veće potražnje na tržištu rada, informatičko obrazovanje odabir je kojim ne možete pogriješiti. Stoga smo i ove godine odlučili ažurirati prošlogodišnji i napraviti novi detaljan pregled svih informatičkih smjerova u Hrvatskoj. Kao i prošle godine, bazirali smo se na preddiplomskim smjerovima, jer je to prvi korak u visokom obrazovanju. Većina fakulteta i visokih učilišta nudi potpunu obrazovnu vertikalu te nastavak studiranja na diplomskim smjerovima, a pojedine sveučilišne ustanove nude i daljnje specijalističko te doktorsko obrazovanje. U pregledu se nalazi i nekoliko nastavničkih smjerova koji se studiraju isključivo prema integriranom programu (3+2 godine). Drugim riječima, završite li samo prve tri godine tog studija, to vam neće mnogo značiti.

Kompletnu temu i vodič za upis IT studija potražite u Bugu 318

Na kraju, nekolicina fakulteta i visokih učilišta odlučila je dodatno vam predstaviti svoje preddiplomske programe. Obavili smo i kratki intervju s dekanima ili voditeljima studija koji su odlučili sudjelovati u našoj temi. U nastavku pročitajte što fakulteti i učilišta u Hrvatskoj rade kako bi privukli nove studente i kako bi osigurali što bolju razinu znanja.

Fotografija: RIT Croatia
Fotografija: RIT Croatia

Što kažu dekani i voditelji studija?

Hrvatsko obrazovanje godinama prati glas zastarjelosti načina studiranja – od programske tematike koja se obrađuje, preko metoda učenja, manjka praktičnog dijela nastave i individualnog rada sa studentima, pa sve do odnosa između studenta i profesora, koji je općenito više distanciran, a manje kolegijalan.

Rezultat svega je da tijekom posljednja dva desetljeća proizvodimo mlade stručnjake koji su svladali teoriju tijekom studiranja, ali općenito malo znaju o funkcioniranju gospodarstva, poslovnih procesa i o praksama komunikacije u poslovanju. Nakon studija, mladi ljudi su prepušteni isključivo sebi i svojim sposobnostima prilagodbe i učenja, a znanje koje su dobili tijekom studiranja samo je tanka podloga onome što tek moraju naučiti i svladati kako bi uspjeli na tržištu rada. Kako bismo se približili visokom obrazovanju zapadnih zemalja, potrebne su promjene – veća ulaganja u znanost i obrazovanje, drugačije metode rada, tehnološke inovacije u studiranju, fleksibilniji i individualizirani pristup, poticanje profesora na daljnje akademske obveze i istraživački rad, itd.

Vođeni navedenom problematikom, postavili smo pitanje dekanima i voditeljima informatičkih studija kako bismo saznali kako se oni prilagođavaju uvjetima i promjenama na tržištu, i što čine kako bi modernizirali svoje programe i metode u nastavi.

PITANJE:

Kako se vaša visokoškolska ustanova nastoji istaknuti iz mase drugih? Unosite li tehnološke inovacije u svoje programske studije i kako potičete individualni razvoj svojih studenata i profesora?

U nastavku pročitajte kratke izjave koje su dali za Bug.hr, a više o njihovim fakultetima i smjerovima saznajte u print izdanju Buga (svibanj, 2019.).

###

Algebra LAB kao odskočna daska za poduzetništvo

doc. dr. sc. Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra
doc. dr. sc. Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra

Prošle godine u sklopu Algebre pokrenut je Algebra LAB, organizacijska jedinica koja se bavi poticanjem digitalnog poduzetništva, razvojem startup kompanija i dodatnim razvojem suradnje s gospodarstvom. Naime, u Algebra LAB-u na gotovo 1.000 m2 smješten je startup inkubator s pripadajućim co-working prostorom, uredima i sobama za sastanke. Tu je i maker space te veliki event prostor u kojem su dosad održavani hackathoni, meetupovi, konferencije, investitorski pitchevi, natjecanja, radionice i seminari.

U proteklom razdoblju u sustav Algebre integrirali smo i najstariju poduzetničku instituciju u Hrvatskoj – Zagrebački inkubator poduzetništva (ZIP), koja je nastavila raditi pod okriljem Algebra LAB-a, a od sredine godine stekli smo i status znanstvene institucije. Mnogo ulažemo u kvalitetu nastavnog procesa, opremanje prostora, rad s nastavnicima te modernu tehnologiju, kako u hardverskom, tako i u softverskom obliku. Uvođenje inovativnih studija i smjerova također je odlika Algebre, a sve je to financiramo uglavnom iz fondova EU ili vlastitih razvojnih sredstava.

Zanimljivo je i da se na Algebri svi diplomski studiji izvode na engleskom jeziku, što je rezultat strategije internacionalizacije našeg visokog učilišta, a sve u cilju privlačenja što većeg broja stranih studenata. Svake godine održavamo i međunarodne ljetne i zimske škole, na koje dolazi sada već više od 100 mladih iz zemalja poput Kine, Velike Britanije, Indije, Australije, Italije, Južne Koreje, Ukrajine, Francuske, Španjolske, Egipta, Turske…

###

Intenzivna suradnja sa splitskom tehnološkom scenom

Alen Jerkunica, dekan Visoke škole Aspira
Alen Jerkunica, dekan Visoke škole Aspira

Visoka škola Aspira dio je jedne od najvećih privatnih obrazovnih grupacija u Hrvatskoj, koju čine Suvremeno učilište SUS i Pomorsko učilište Atlantis. Aspirina najveća prednost je bliska suradnja s poslodavcima i kontinuirano “osvježavanje” studijskih programa kako bismo bili u skladu sa svjetskim trendovima u obrazovanju, novim tehnologijama i poslovima budućnosti. Želimo da naši studenti nakon završetka Aspire steknu konkretna znanja koja mogu primjenjivati na radnom mjestu. Nastava je dinamično organizirana, a osim stručne prakse, od prve godine studija prakticiramo terensku nastavu, startup radionice, konferencije te ugošćavamo predavače iz struke. Nudimo im mogućnost stjecanja različitih IT certifikata, što im daje značajnu prednost pri zapošljavanju. Potiče se profesionalno napredovanje i kod profesora koji imaju mogućnost sudjelovanja na konferencijama i stručnim radionicama prema izboru. Studente i profesore ohrabrujemo da odlaze na razmjene na inozemne obrazovne institucije u sklopu Erasmus+ programa mobilnosti. Naime, s preko šezdesetak partnera imamo potpisan ugovor o suradnji.

U Splitu se dosta intenzivno formira i tehnološka scena s kojom usko surađujemo, a osnovana je udruga Split Tech City s ciljem popularizacije IT industrije i međusobnog umrežavanja. Moglo bi se reći da je riječ o takozvanom silicijskom konceptu, koji naši studenti i profesori vrlo dobro prihvaćaju. Moderan studij Računarstva koji smo kreirali u suradnji s poslodavcima kako bismo zadovoljili potrebe tržišta rada, našim studentima je najbolja priprema za izazove koje im donosi budućnost.

###

Kroz europske projekte radimo istraživanja i uvodimo nove studijske programe

prof. dr. sc. Neven Vrček, dekan Fakulteta organizacije i informatike, Varaždin
prof. dr. sc. Neven Vrček, dekan Fakulteta organizacije i informatike, Varaždin

Kada govorimo o ulaganju u obrazovanje i njegovom unapređenju, to je kontinuiran i vrlo zahtjevan posao, jer svakim danom svjedočimo pojavi nove, suvremene tehnologije i modernih informatičkih alata, koje studenti FOI-ja moraju usvojiti kako bi jednog dana mogli biti konkurentni na tržištu rada. Očekuje se da će obrazovne ustanove na najvišoj razini iznaći najveće stručnjake, zato je pred nama i najveći zadatak – prilagoditi studijske programe i metode poučavanja zahtjevima brzorastućeg IT sektora. Stoga na FOI-ju, kao jednom od vodećih informatičkih fakulteta u regiji, nema mnogo mjesta za “zastarjelost”.

Nastava je na FOI-ju organizirana tako da, osim predavanja, svaki student prolazi i praktični dio nastave u suvremeno opremljenim laboratorijima i centrima moderne tehnologije, ali i kroz stručnu praksu u poduzećima. Imamo potpisane ugovore o suradnji s više od 450 poduzeća, u kojima naši studenti obavljaju obaveznu stručnu praksu, a tako ih želimo potaknuti da se istaknu na tržištu rada, usvajajući, ne samo teorijska znanja, već i ona praktična i iskustvena. Statistike nam pokazuju da više od 50% studenata, nakon završetka stručne prakse, dobiva stalan posao u tim poduzećima.

Uz to, misija našeg Fakulteta uključuje provođenje znanstvenih istraživanja u informacijsko-komunikacijskoj znanosti, koja u okviru međunarodnih i nacionalnih znanstvenih i razvojnih projekata rezultiraju i primjenom u nastavnom procesu i transferom znanja u praksu. Pratimo tržište rada i osluškujemo potrebe poslodavaca u IT sektoru, pa prema tome prilagođavamo i naše studijske programe. U 2019. godini započeli smo s provedbom tri nova projekta ukupne vrijednosti oko 14 milijuna kuna, koji imaju za cilj uvesti nove studijske programe u domeni tzv. zanimanja budućnosti.

###

Edukacija orijentirana prema stvaranju karijere

doc. dr. sc. Martin Žagar, Assistant Professor/Senior Research Associate, RIT Croatia
doc. dr. sc. Martin Žagar, Assistant Professor/Senior Research Associate, RIT Croatia

RIT Croatia međunarodni je kampus renomiranog američkog privatnog sveučilišta Rochester Institute of Technology te u Dubrovniku i Zagrebu provodi američke preddiplomske stručne studije, među kojima je i program Informacijskih tehnologija / Web and Mobile Computing. Koristi i prednosti studiranja na kampusu prestižnog američkog sveučilišta su brojne, uključujući i čak dvije diplome – američku koju izdaje RIT, i hrvatsku koju izdaje RIT Croatia. Kvalitetu naših studija potvrđuju i renomirane međunarodne akreditacije. Naši studenti imaju priliku surađivati s kolegama s drugih kampusa, posebice na posljednjoj godini, kada u timovima sa studentima iz Dubaija i Rochestera rade na aktualnim projektima u industriji. Isto tako, imaju priliku provesti jedan do dva semestra u Rochesteru ili Dubaiju. Vjerujemo da je takvo iskustvo visokovrijedno i može samo pridonijeti profesionalnom i osobnom razvoju studenta. Fokus nas, profesora, jest naučiti studenta da kritički razmišlja i da se zna snaći u bilo kojoj situaciji. Iako su našim studentima na raspolaganju sve blagodati moderne tehnologije na kampusima, mi ih učimo da znaju kako pristupiti problemu i kako ga riješiti neovisno o tome s kojom tehnologijom ili u kojem programskom jeziku rade.

Ipak, jednu bih prednost posebno istaknuo, a to je adekvatna priprema za tržište rada već tijekom studija. RIT je globalno prepoznat po career-oriented education u svojem programu stručne prakse, koji je jedan od najvećih i najstarijih na svijetu. Obvezna stručna praksa podrazumijeva da student Informacijskih tehnologija tijekom četiri godine studija odradi minimalno 800 sati prakse u području studija. Praksa se odrađuje u blokovima, između semestara, pa većina naših studenata ljeta provode radno. No, takva iskustva ne samo da su korisna u razvoju praktičnih znanja u industriji, već se često razviju u poslovni odnos koji se nastavlja i nakon prakse, što studentima olakšava samo traženje posla. Aktivniji studenti nakon studija odlučuju hoće li ostati u postojećoj ili prihvatiti ponude druge tvrtke.

###

Nastavni planovi rezultat su suradnje s informatičkim tvrtkama

izv. prof. dr. sc. Giorgio Sinković, dekan Fakulteta informatike u Puli
izv. prof. dr. sc. Giorgio Sinković, dekan Fakulteta informatike u Puli

Fakultet informatike u Puli (FIPU) izvodi jedan od najmlađih studija informatike u Hrvatskoj. Preddiplomski studij informatike započeo se izvoditi 2011., a od prošle godine djelujemo kao sastavnica integriranog Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. FIPU je prožet specijalistima s više desetljeća iskustva u struci, a ujedinjenje mladih, inovativnih stručnjaka i jezgre iskusnog nastavnog kadra kreira poticajnu i dinamičnu okolinu za studiranje. Ta činjenica rezultira velikim brojem studentskih startup projekata, nastalih kao rezultat aktivnog poticanja studenata. Svoje glavne napore usmjeravamo prema razvijanju partnerskih odnosa sa studentima. Suradnja sa studentima odvija se tijekom cijelog studija te se nastavlja i nakon završetka studija kroz studentski inkubator i Alumni klub.

Profesori našeg fakulteta dugogodišnji su stručnjaci područja IKT, uslijed čega nastaju novi kolegiji koji prate suvremene tehnologije poput Blockchain aplikacija, Dizajna i programiranja računalnih igara, Dinamičkih web-aplikacija, Umjetne inteligencije i mnogih drugih. Nastavni planovi rezultat su suradnje s informatičkim tvrtkama iz našeg okruženja. Višeslojna suradnja s gospodarstvom jedna je od okvirnih strateških odrednica Fakulteta. Neprekidno radimo i na poboljšanju informatičke infrastrukture, čime stvaramo idealne uvjete za primjenu informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

Znanstvena djelatnost Fakulteta neprekidno se stimulira, s ciljem praćenja i utjecanja na razvoj IKT-a kako bi se povećala domaća i međunarodna prepoznatljivost te kako bi se neprekidno stvarali uvjeti da se u nastavne sadržaje ugrađuju najnoviji dosezi znanosti i tehnologije. Tijekom sljedeće dvije godine FIPU će se preseliti u prostore novog sveučilišnog kampusa te je u tijeku izgradnja novih kapaciteta studentskih domova, što će uvelike utjecati na sve aspekte kvalitete studiranja. Nastojimo da svaki student koji primi diplomu iza sebe ostavi trag, a sa sobom ponese vrijedno znanje i iskustvo.

###

Sve je više naglasak na praktičnoj nastavi

prof. dr. sc. Nataša Hoić-Božić, zamjenica pročelnice Odjela za informatiku Sveučilišta u Rijeci
prof. dr. sc. Nataša Hoić-Božić, zamjenica pročelnice Odjela za informatiku Sveučilišta u Rijeci

Studiji na OIRI su sveučilišni studiji, no nastoje naglasiti praktičnu primjenu teorije te kontinuirano osuvremenjivati i pojedine predmete i studij u cjelini. Od iduće godine počinje nova inačica preddiplomskog studija, koja predstavlja prvi korak prema usklađivanju s HKO standardom kvalifikacija sveučilišni prvostupnik informatike. Najveća novina je uvođenje četiri izborna modula na završnoj godini studija, kojima je obuhvaćena široka lepeza različitih poslova danas na tržištu očekivanih od “informatičara”, odnosno programskih inženjera, a studentima dana mogućnost specijalizacije za ona područja koja odgovaraju njihovim preferencijama.

Sve se više naglasak stavlja na praktičnu nastavu, studenti diplomskog studija već odrađuju stručnu praksu u različitim tvrtkama, a sada se uvodi i na preddiplomski studij. Ističemo suradnju s Uredom za karijere Sveučilišnog savjetovališnog centra, koji pruža podršku studentima u razvoja vještina upravljanja karijerom i poduzetničkih kompetencija. OIRI surađuje i s nizom tvrtki u okviru BusinessClass predavanja poduzetnika, a stručnjaci iz gospodarstva povremeno sudjeluju kao gostujući predavači na nekim predmetima.

Studenti na OIRI koriste suvremeno opremljene računalne učionice i laboratorije, na raspolaganju je i superračunalni sustav Bura, posebice za izradu diplomskih radova. Mogu sudjelovati u istraživanju na nizu projekata iz različitih IT područja koje vode nastavnici OIRI, a potiče se i objava zajedničkih stručnih i znanstvenih radova. U okviru studija studenti osmišljavaju inovativne ideje i potiču se da pokreću startupe u nekom od inkubatora. Postoji dobra suradnja sa Studentskim zborom OIRI te se potiče i sufinancira, ne samo odlazak na stručne IT skupove i konferencije, nego i na različita studentska znanstvena i sportska natjecanja i druženja poput STEM Games, Brucošijade.

###

Student je na prvom mjestu

mr. sc. Ninoslav Čerkez, pred.,  prodekan za razvoj i gospodarstvo, VSITE
mr. sc. Ninoslav Čerkez, pred., prodekan za razvoj i gospodarstvo, VSITE

Visoka škola za informacijske tehnologije (VSITE) ponosi se činjenicom da je među prvima prepoznala značaj informacijskih tehnologija među privatnim visokoškolskim institucijama te kako više od trinaest godina osigurava hrvatskom IT sektoru kvalitetne stručnjake.

Nastojimo organizacijom nastave osigurati optimalan omjer teorijskog i praktičnog dijela nastave, u korist praktične nastave. Među rijetkim fakultetima imamo i radilište u prostorima poslovnog partnera STORM grupe, a ističemo i da su laboratorijske vježbe obvezne. Svi naši predavači dolaze iz realnog sektora, ili su kao honorarni predavači još uvijek zaposleni u renomiranim IT tvrtkama. Trenutačno imamo pedesetak ugovora s hrvatskim IT tvrtkama i naši studenti imaju velike koristi od takve suradnje jer kroz projekte, mentoriranje završnih i diplomskih radnji imaju priliku raditi na problemima iz prakse te lako premostiti prijelaz iz akademskog u realno radno okruženje.

Ponosni smo na činjenicu da smo svojim studentima osigurali mogućnost timskog i individualnog rada 24 sata dnevno, tijekom cijele godine. Naši studenti u okviru cijene studiranja dobivaju prijenosna računala sa svim potrebnim programima. Uz specifični oblik e-learninga pomoću vlastitog rješenja školskog administriranja (SCAD), njihov individualni rad prema kvaliteti značajno nadmašuje klasične oblike obrazovanja. Ponosni smo i na kulturu koju gradimo, a odlikuje se vrlo kolegijalnim odnosom nastavnika i studenata.

VSITE je 2018. postao partner na projektu Razvoja samoučećeg programskog sustava za detekciju suspektnog ponašanja koji se financira iz fondova EU. Jedan od rezultata tog projekta bit će i dodatno uključivanje znanosti o podacima u nastavu na temeljima primjera iz prakse i rezultata projekta. Slušamo i želje studenata te upravo na temelju prijedloga studenata organiziramo niz radionica u narednom razdoblju, s temama koje pokrivaju mobilni razvoj, mikrokontrolere, razvoj igara itd.

###

Studenti s nastavnicima na programerskim projektima

dr. sc. Oliver Jukić, dekan Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici
dr. sc. Oliver Jukić, dekan Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici

Stručni studiji prema definiciji studenta moraju osposobiti za izlazak na tržište rada s kompetencijama koje može iskoristiti sada i odmah. U slučaju stručnog studija Računarstva, smjera Programsko inženjerstvo, to znači da student nakon završetka studija mora znati programirati. Ovdje dolazimo do pitanja kompetencija nastavnika. Jasno je da niti jedan ozbiljan ICT stručnjak nema mogućnosti svakodnevno držati predavanja na fakultetu. Umjesto toga, potrebno je što više uključivati nastavni kadar u projekte koji se rade u suradnji s tvrtkama iz ICT sektora.

Nastavnici Visoke škole Virovitica izrazito su aktivni u provedbi različitih projekata u suradnji s ICT tvrtkama na kojima, između ostalog, rade i kao čisti developeri, na raznim platformama, koristeći najrazličitije programske tehnologije. Tako je studentima moguće prenositi praktična znanja koja čine bit stručnih studija. Upravo taj angažman naših nastavnika smatram našom najvećom komparativnom prednošću.

Kao dodana vrijednost na to dolazi i sudjelovanje naših studenata u provedbi projekata s nastavnicima. Gotovo svi studenti završnih godina već su bili angažirani u realizaciji projekata. Kroz stručnu praksu imaju mogućnost pripreme završnog rada koji će biti izrađen u tvrtki, za što je većina studenata u konačnici i plaćena preko student servisa. Time je vrijeme izrade završnog rada praktički iskorišteno i kao vrijeme za uhodavanje i upoznavanje s budućim poslodavcem. Naime, gotovo svi studenti završne godine Računarstva stipendisti su i imaju osigurano zaposlenje odmah nakon završetka studija.

###

Znanstvena istraživanja jedan su od naših prioriteta

prof. dr. sc. Drago Žagar, dekan Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, Osijek
prof. dr. sc. Drago Žagar, dekan Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, Osijek

Naš Fakultet uspješno profilira svoje studijske programe u skladu s potrebama tržišta rada i tako postaje prepoznatljiv na “visokoobrazovnom tržištu”. Usto, kako bismo povećali kompetencije, znanja i vještine studenata, Fakultet u suradnji s tvrtkama organizira predavanja, radionice i tečajeve. FERIT i tvrtke zajednički promišljaju što će se tražiti na tržištu, kako bi prepoznali koja to znanja i vještine studenti trebaju dobiti tijekom studiranja. Izvrstan primjer suradnje je i nedavno pokrenut diplomski studijski program “Automobilsko računarstvo i komunikacije”, koji je razvijen sa šest tvrtki iz područja automobilskog inženjerstva (AVL AST, GlobalLogic, Institut RT-RK, Rimac Automobili, Xylon, Yazaki). Od sljedeće akademske godine planira se pokretanje programa i na engleskom jeziku (autocom.ferit.hr), kako bi se u Osijek i Hrvatsku sa svih strana svijeta privuklo kvalitetne studente i stručnjake, te dodatne tvrtke spremne na suradnju. Znanstvena istraživanja jedan su od prioriteta FERIT-a, a i tu je suradnja s tvrtkama izuzetno razvijena, posebice u razvoju rješenja zanimljivih za kasniju komercijalizaciju.

S ciljem poticanja kreativnog rada studenata, Fakultet raspisuje natječaje za studentske projekte Pro-Student, unutar kojih studenti osmišljavaju i realiziraju vlastite ideje. Odnedavno, natječaj je proširen i na ideje koje imaju komercijalni potencijal. Studentima je osigurana potpora poduzetničkih inkubatora i lokalnih tvrtki kako bi za odabrane ideje s komercijalnim potencijalom dali studentima potrebnu podršku pri eventualnoj komercijalizaciji. Tako se studentima nudi administrativna i pravna podršku pri samozapošljavanju, tj. pri pokretanju startupova, čime se Osijek jače profilira kao plodno tlo za razvoj poduzetništva.

 

Vodič za upis IT studija u Hrvatskoj 2019./2020.

Bjelovar

► Veleučilište u Bjelovaru
Link: www.vub.hr
Trajanje: 6 semestara
ECTS bodovi: 180

Studij: Preddiplomski stručni studij Računarstvo
Titula: bacc. comp.

Čakovec

► Međimursko veleučilište u Čakovcu
Link: www.mev.hr
Trajanje: 6 semestara
ECTS bodovi: 180

Studij: Preddiplomski stručni studij Računarstvo
Titula: bacc. comp.

Dubrovnik

► Rochester Institute of Technology Croatia
Link: www.croatia.rit.edu
Trajanje: 8 semestara
ECTS bodovi: 240

Studij: Preddiplomski stručni studij Informacijske tehnologije/WMC
Titula: B.S., bacc. ing. techn. inf.

► Sveučilište u Dubrovniku - Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju
Link: www.unidu.hr
Trajanje: 6 semestara
ECTS bodovi: 180

Studij: Preddiplomski sveučilišni studij Poslovna ekonomija, smjer IT menadžment
Titula: univ. bacc. oec.

► Sveučilište u Dubrovniku - Odjel za elektrotehniku i računarstvo
Link: www.unidu.hr
Trajanje: 6 semestara
ECTS bodovi: 180

Studij: Preddiplomski sveučilišni studij Elektrotehničke i komunikacijske tehnologije u pomorstvu
Titula: univ. bacc. ing. el.

Studij: Preddiplomski sveučilišni studij Primijenjeno / Poslovno računarstvo
Titula: univ. bacc. ing. comp.

Krapina

► Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina
Link: www.vhzk.hr
Trajanje: 6 semestara
ECTS bodovi: 180

Studij: Preddiplomski stručni studij Informatika
Titula: bacc. ing. techn. inf.

Križevci

► Sveučilište u Zagrebu - Fakultet organizacije i informatike
Link: www.foi.unizg.hr
Trajanje: 6 semestara
ECTS bodovi: 180

Studij: Preddiplomski stručni studij Primjena informacijske tehnologije u poslovanju
Titula: bacc. inf.

Osijek

► Sveučilište u Osijeku - Ekonomski fakultet
Link: www.efos.unios.hr
Trajanje: 6 semestara
ECTS bodovi: 180

Studij: Preddiplomski sveučilišni studij Poslovna informatika
Titula: univ. bacc. oec.

► Sveučilište u Osijeku - Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija
Link: www.ferit.unios.hr
Trajanje: 6 semestara
ECTS bodovi: 180

Studij: Preddiplomski sveučilišni studij Elektrotehnika i informacijska tehnologija
Titula: univ. bacc. ing. el.

Studij: Preddiplomski sveučilišni studij Računarstvo
Titula: univ. bacc. ing. comp.

Studij: Preddiplomski stručni studij Računarstvo
Titula: bacc. ing. comp.

Studij: Preddiplomski stručni studij Elektrotehnika, smjer Automatika
Titula: bacc. ing. el.

Studij: Preddiplomski stručni studij Elektrotehnika, smjer Elektroenergetika
Titula: bacc. ing. el.

► Sveučilište u Osijeku - Odjel za matematiku
Link: www.mathos.unios.hr

Trajanje: 6 semestara
ECTS bodovi: 180
Studij: Preddiplomski sveučilišni studij Matematika i računarstvo
Titula: univ. bacc. math. et comp.

Trajanje: 10 semestara
ECTS bodovi: 300
Studij: Nastavnički sveučilišni studij matematike i informatike (petogodišnji integrirani)
Titula: mag. educ. math. et inf.

Pula

► Sveučilište u Puli - Fakultet ekonomije i turizma dr. Mijo Mirković
Link: fet.unipu.hr
Trajanje: 6 semestara
ECTS bodovi: 180

Studij: Preddiplomski sveučilišni studij Informatički menadžment
Titula: univ. bacc. oec.

► Sveučilište u Puli - Fakultet informatike
Link: fipu.unipu.hr
Trajanje: 6 semestara
ECTS bodovi: 180

Studij: Preddiplomski sveučilišni studij Informatika
Titula: univ. bacc. inf.

Rijeka

► Sveučilište u Rijeci - Odjel za informatiku
Link: www.inf.uniri.hr
Trajanje: 6 semestara
ECTS bodovi: 180

Studij: Preddiplomski sveučilišni studij Informatike
Titula: univ. bacc. inf.

► Sveučilište u Rijeci - Tehnički fakultet
Link: www.riteh.uniri.hr
Trajanje: 6 semestara
ECTS bodovi: 180

Studij: Preddiplomski sveučilišni studij računarstva
Titula: univ. bacc. ing. comp.

Studij: Preddiplomski sveučilišni studij elektrotehnike
Titula: univ. bacc. ing. el.

Studij: Preddiplomski stručni studij elektrotehnike
Titula: bacc. ing. el.

► Veleučilište u Rijeci
Link: www.veleri.hr
Trajanje: 6 semestara
ECTS bodovi: 180

Studij: Preddiplomski stručni studij Informatika
Titula: bacc. inf.

Sisak

► Sveučilište u Zagrebu - Fakultet organizacije i informatike
Link: www.foi.unizg.hr
Trajanje: 6 semestara
ECTS bodovi: 180

Studij: Preddiplomski stručni studij Primjena informacijske tehnologije u poslovanju
Titula: bacc. inf.

Split

► Sveučilište u Splitu - Ekonomski fakultet
Link: www.efst.unist.hr
Trajanje: 6 semestara
ECTS bodovi: 180

Studij: Preddiplomski sveučilišni studij Poslovna ekonomija, smjer Informatički menadžment
Titula: univ. bacc. oec.

► Sveučilište u Splitu - Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje
Link: www.fesb.unist.hr
Trajanje: 6 semestara
ECTS bodovi: 180

Studij: Preddiplomski sveučilišni studij Elektrotehnika i informacijska tehnologija
Titula: univ. bacc. ing. el. techn. inf.

Studij: Preddiplomski sveučilišni studij Računarstvo
Titula: univ. bacc. ing. el. comp.

Studij: Preddiplomski stručni studij Elektrotehnika
Titula: bacc. ing. el.

Studij: Preddiplomski stručni studij Računarstvo
Titula: bacc. ing. comp.

► Sveučilište u Splitu - Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije
Link: www.gradst.unist.hr
Trajanje: 6 semestara
ECTS bodovi: 180

Studij: Preddiplomski sveučilišni studij Geodezija i geoinformatika
Titula: univ. bacc. ing. geod. et geoinf.

► Sveučilište u Splitu - Prirodoslovno-matematički fakultet
Link: www.pmfst.unist.hr
Trajanje: 6 semestara
ECTS bodovi: 180

Studij: Preddiplomski sveučilišni studij Matematika i informatika
Titula: univ. bacc. math. et inf.

Studij: Preddiplomski sveučilišni studij Informatika
Titula: univ. bacc. inf.

Studij: Preddiplomski sveučilišni studij Fizika i informatika
Titula: univ. bacc. phys. et inf.

Studij: Preddiplomski sveučilišni studij Informatika i tehnika
Titula: univ. bacc. inf. et techn.

► Sveučilište u Splitu - Sveučilišni odjel za stručne studije
Link: www.oss.unist.hr
Trajanje: 6 semestara
ECTS bodovi: 180

Studij: Preddiplomski stručni studij informacijske tehnologije
Titula: bacc. techn. inf.

► Visoka škola za menadžment i dizajn Aspira
Link: www.studij-racunarstva.com
Trajanje: 6 semestara
ECTS bodovi: 180

Studij: Preddiplomski stručni studij Računarstvo, smjer Programsko inženjerstvo
Titula: bacc. ing. comp.

Šibenik

► Veleučilište u Šibeniku
Link: www.vus.hr
Trajanje: 6 semestara
ECTS bodovi: 180

Studij: Preddiplomski stručni studij Informatički menadžment
Titula: bacc. oec.

Varaždin

► Sveučilište Sjever
Link: www.unin.hr
Trajanje: 6 semestara
ECTS bodovi: 180

Studij: Preddiplomski stručni studij Elektrotehnika, smjer Automatizacija i Biomedicinska elektronika
Titula: bacc. ing. el.

Studij: Preddiplomski interdisciplinarni stručni studij Multimedija, oblikovanje i primjena
Titula: bacc. ing. graph. teh.

► Sveučilište u Zagrebu - Fakultet organizacije i informatike
Link: www.foi.unizg.hr
Trajanje: 6 semestara
ECTS bodovi: 180

Studij: Preddiplomski sveučilišni studij Informacijski i poslovni sustavi
Titula: univ. bacc. inf.

Studij: Preddiplomski stručni studij Primjena informacijske tehnologije u poslovanju
Titula: bacc. inf.

Velika Gorica

► Veleučilište Velika Gorica
Link: www.vvg.hr
Trajanje: 6 semestara
ECTS bodovi: 180

Studij: Preddiplomski stručni studij Održavanja računalnih sustava
Titula: bacc. ing. techn. inf.

Virovitica

► Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici
Link: www.vsmti.hr
Trajanje: 6 semestara
ECTS bodovi: 180

Studij: Preddiplomski stručni studij Menadžment, smjer Informatički menadžment
Titula: bacc. oec.

Studij: Preddiplomski stručni studij Računarstvo, smjer Programsko inženjerstvo
Titula: bacc. ing. comp.

Studij: Preddiplomski stručni studij Elektrotehnika, smjer Telekomunikacije i informatika
Titula: bacc. ing. el.

Zabok

► Sveučilište u Zagrebu - Fakultet organizacije i informatike
Link: www.foi.unizg.hr
Trajanje: 6 semestara
ECTS bodovi: 180

Studij: Preddiplomski stručni studij Primjena informacijske tehnologije u poslovanju
Titula: bacc. inf.

Zadar

► Sveučilište u Zadru – Odjel za informacijske znanosti
Link: www.unizd.hr
Trajanje: 6 semestara
ECTS bodovi: 180

Studij: Preddiplomski sveučilišni studij Informacijske znanosti
Titula: univ. bacc. inf.

Studij: Preddiplomski stručni studij Informacijske znanosti
Titula: bacc. inf.

Zagreb

► Rochester Institute of Technology Croatia
Link: www.croatia.rit.edu
Trajanje: 8 semestara
ECTS bodovi: 240

Studij: Preddiplomski stručni studij Informacijske tehnologije/WMC
Titula: B.S., bacc. ing. techn. inf.

► Sveučilište u Zagrebu - Fakultet elektrotehnike i računarstva
Link: www.fer.unizg.hr
Trajanje: 6 semestara
ECTS bodovi: 180

Studij: Preddiplomski sveučilišni studij Elektrotehnika i informacijska tehnologija
Titula: univ. bacc. ing. el. techn. inf.

Studij: Preddiplomski sveučilišni studij Računarstvo
Titula: univ. bacc. ing. el. comp.

► Sveučilište u Zagrebu - Filozofski fakultet
Link: inf.ffz.unizg.hr
Trajanje: 6 semestara

Studij: Preddiplomski sveučilišni studij Informacijske znanosti (jednopredmetni)
ECTS bodovi: 180
Titula: univ. bacc. inf.

Studij: Preddiplomski sveučilišni studij Informacijske znanosti (dvopredmetni)
ECTS bodovi: 90
Titula: univ. bacc. inf.

► Sveučilište u Zagrebu - Geodetski fakultet
Link: www.geof.unizg.hr
Trajanje: 6 semestara
ECTS bodovi: 180

Studij: Preddiplomski sveučilišni studij Geodezija i geoinformatika
Titula: univ. bacc. ing. geod. et geoinf.

► Sveučilište u Zagrebu - Prirodoslovno-matematički fakultet
Link: www.pmf.unizg.hr
Trajanje: 10 semestara
ECTS bodovi: 300

Studij: Nastavnički sveučilišni studij Fizika i informatika (petogodišnji integrirani)
Titula: mag. educ. phys. et inf.

Studij: Preddiplomski sveučilišni studij Matematika (+ diplomski Računarstvo i matematika)
Titula: mag. inf. et math.

Studij: Preddiplomski sveučilišni studij Matematika (+ diplomski Matematika i informatika, nastavnički)
Titula: mag. educ. mat. et inf.

► Tehničko veleučilište u Zagrebu
Link: www.tvz.hr
Trajanje: 6 semestara
ECTS bodovi: 180

Studij: Preddiplomski stručni studij Elektrotehnika
Titula: bacc. ing. el.

Studij: Preddiplomski stručni studij Informatika
Titula: bacc. ing. techn. inf

Studij: Preddiplomski stručni studij Računarstvo
Titula: bacc. ing. comp.

► Veleučilište i Sveučilište VERN’
Link: www.vern.hr
Trajanje: 6 semestara
ECTS bodovi: 180

Studij: Preddiplomski stručni studij Poslovna informatika
Titula: bacc. inf.

Studij: Preddiplomski sveučilišni studij Cyber komunikacije i znanost o mreži (uskoro)
Titula: univ. bacc. comm.

Studij: Preddiplomski sveučilišni studij Internet stvari (uskoro)
Titula: univ. bacc. ing. comp.

► Visoka škola za informacijske tehnologije
Link: www.vsite.hr
Trajanje: 6 semestara
ECTS bodovi: 180

Studij: Preddiplomski stručni studij Programiranje
Titula: bacc. techn. inf.

Studij: Preddiplomski stručni studij Baze podataka i web-dizajn
Titula: bacc. techn. inf.

Studij: Preddiplomski stručni studij Računalni sustavi i mreže
Titula: bacc. techn. inf.

Studij: Preddiplomski stručni studij Informacijski sustavi
Titula: bacc. techn. inf.

► Visoko učilište Algebra
Link: www.algebra.hr/visoko-uciliste
Trajanje: 6 semestara
ECTS bodovi: 180

Studij: Preddiplomski stručni studij Multimedijsko računarstvo
Titula: bacc. ing. comp.

Studij: Preddiplomski stručni studij Programsko inženjerstvo
Titula: bacc. ing. comp.

Studij: Preddiplomski stručni studij Sistemsko inženjerstvo
Titula: bacc. ing. comp.

Studij: Preddiplomski stručni studij Digitalni marketing
Titula: bacc. dig. mark.

Zaprešić

► Veleučilište Baltazar
Link: www.bak.hr
Trajanje: 6 semestara
ECTS bodovi: 180

Studij: Preddiplomski stručni studij Informacijske tehnologije
Titula: bacc. techn. inf.