Chrome OS od sada besplatno na Macu i PC-u

Google je omogućio preuzimanje svojeg operacijskog sustava orijentiranoga na rad u oblaku, u verziji Chrome OS Flex, i besplatnu instalaciju na računala koja se inače vrte na Windowsima ili MacOS-u

Sandro Vrbanus srijeda, 16. veljače 2022. u 16:03

Operacijski sustav baziran na cloudu, Chrome OS, do sada je bio namijenjen samo za određene modele računala, poput Chromebooka, ali su u Googleu sada odlučili otvoriti ga i učiniti besplatno dostupnim – svima. Ovaj jednostavni OS, pogodan i za starija i sporija računala, u svojoj verziji Chrome OS Flex od sada je moguće instalirati na "obična" računala, na kojima su do sada možda bili instalirani Windowsi ili MacOS.

Chrome OS Flex novi je, dakle, besplatni Googleov operacijski sustav. Načinjen je kako za obrazovne institucije tako i za poslovne korisnike, a potpuno je kompatibilan sa svim ostalim Googleovim uslugama smještenima u oblak.

Google ističe kako se Chrome OS Flex boota u samo nekoliko sekundi, ne usporava se s vremenom, a ažurira se u pozadini, bez ometanja korisnika. U njega su ugrađena sva potrebna sigurnosna rješenja, pa mu nije potreban dodatni antivirus, a otporan je i na ransomware i phishing napade.

Instalacija, koja je od sada dostupna besplatno putem ove poveznice, može se prenijeti putem USB memorijskog sticka ili mreže. Prilikom prijave postojećih korisnika, svi njegovi se podaci i postavke automatski sinkroniziraju i na novo računalo. K tome, onima koji bi željeli ovaj OS isprobati bez da ga instaliraju na svoje računalo, nudi se i pokretanje cijelog sustava izravno s USB-a.

Za instalaciju Chrome OS Flexa potrebno je pripremiti USB memoriju od najmanje 8 GB. Kad je riječ o računalu, hardverski zahtjevi nisu veliki – OS će tražiti najmanje 4 GB radne memorije i 16 GB prostora za pohranu podataka te bilo koji 64-bitni procesor.

Neke restrikcije, koje se tiču podržanog hardvera, ipak postoje, pa je Google objavio i popis certificiranih modela računala na koja se novi OS može instalirati. Modeli su označeni kao potpuno verificirani, ali na listi postoje i kod kojih se mogu očekivati manji ili veći problemi u radu.