iOS se sve više koristi, ali Android i dalje prevladava

'Danas, sedam od 10 telefona koristi Android OS, dok dva od preostala tri najvjerojatnije ima iOS', kažu iz StockAppsa

Matej Markovinović utorak, 26. travnja 2022. u 14:25

Appleov iOS u proteklih je nekoliko godina „oteo“ Androidu dobar dio globalnog tržišnog udjela, no Googleov OS i dalje dominira, pokazuje istraživanje StockAppsa.

Naime, Android  je u 2018. godini imao 77,32 posto tržišnog udjela, dok se ove godine procjenjuje da oko 69,74 posto svih uređaja u svijetu koristi Android. To je, dakle, pad od gotovo osam posto u četiri godine.

Kao usporedba, iOS je u istom tom razdoblju povećao svoj tržišni udio s 19,4 na 25,49 posto.

Foto: Statista/StockApps
Foto: Statista/StockApps

Međutim, iako je Android izgubio nešto tržišnog udjela, smatra se da će ga Apple teško „skinuti s trona“, prvenstveno zbog otvorene prirode Googleovog OS-a. Kako prenosi GSM Arena, Android se može implementirati na razne uređaje, ne samo na pametne telefone i tablete, što mu svakako ide u korist.

Također, unatoč Appleovim naporima da prošire svoj portfelj iOS uređaja, Android se još uvijek može pohvaliti raznolikosti s pametnim telefonima u različitim cjenovnim rangovima, od 100 pa sve do 1000 i više eura.

Podaci pokazuju i da je dominacija OS-a geografske prirode. Primjerice, 84 posto svih pametnih telefona u Africi koristi Android, 14 posto ima iOS, dok Samsung, Nokia i KaiOS dijele preostalih dva posto.

Android sa 69,32 posto dominira u Europi, iOS je nešto popularniji, pa ga koristi 30 posto telefona, a Samsung, Nokia i KaiOS imaju neznačajnih jedan posto tržišnog udjela. Iako se na sličnu situaciju nailazi i u drugim dijelovima Zemlje, valja istaknuti da iOS u Sjevernoj Americi ima čak 54 posto tržišnog udjela.