Kali Linux slavi 10. godišnjicu s prvim izdanjem 2023.

Distribucija za etičko hakiranje i penetracijsko testiranje, Kali 2023.1, je dostupna za preuzimanje, a donosi nekoliko posebnih značajki prikladnih za 10. godišnjicu

Tomislav Stanković utorak, 14. ožujka 2023. u 06:53

Nakon što su tijekom godina usavršili napadačku sigurnost, sada se prema vlastitim riječima, fokusiraju na obrambenu sigurnost. Ono što je BackTrack bio prije 10 godina Kali Purple želi biti sada.

Bez potrebe za skupim licencama, komercijalnom infrastrukturom, pisanjem koda ili posebnim alatima za kompajliranje ovom distribucijom žele sigurnost učiniti dostupnom svima.

Kali Purple dolazi s fokusom na obrambenu sigurnost te je posebno prilagođen za učenje i prakticiranje SOC analize i traženje prijetnji te zaštitu malih i srednjih sredina.

Distribucija se sastoji od više od 100 obrambenih alata kao što su Arkime, CyberChef, Elastic Security, GVM, TheHive, Malcolm paket alata za analizu mrežnog prometa, kao i sustava za otkrivanje upada Zeek i Suricata.

Osim praktičnih tu su i vizualne promjene. Kali Linux 2023.1 donosi nove pozadine za desktop, ekran za prijavu, bootloader i boot splash, kao i nove varijante svih prethodnih tema u Kali Purple nijansi.