macOS dobio podršku za eksterne grafičke kartice

Apple je izdao novu nadogradnju za macOS – 10.13.4 koja je između ostalog donijela i podršku za eksterne grafičke kartice

Stjepan Bilić ponedjeljak, 2. travnja 2018. u 13:00

Apple je izdao novu nadogradnju za macOS – 10.13.4. Nadogradnja između ostalog donosi i podršku za eksterne grafičke kartice. Jedini preduvjet je da imate novije prijenosno ili stolno računalo s Thunderbolt 3 portom. Točnije, eksterne grafičke kartice podržane su na MacBook Pro prijenosnicima koji su proizvedeni od 2016. i kasnije, na iMacu iz 2017. godine i kasnijim te iMacu Pro.

Na Appleovim službenim internetskim stranicama nalazi se i popis podržanih grafičkih kartica. Popis otkriva kako su za sada podržane samo novije AMD-ove grafičke kartice koje se temelje na arhitekturi Polaris, a to su:

  • AMD Radeon RX 570
  • AMD Radeon RX 580
  • AMD Radeon Pro WX 7100
  • AMD Radeon RX Vega 56
  • AMD Radeon RX Vega 64
  • AMD Vega Frontier Edition Air
  • AMD Radeon Pro WX 9100

Osim preporučenih grafičkih kartica, Apple navodi i preporučena eksterna kućišta za ugradnju grafičkih kartica, a koje su proizvele tvrtke OWC, PowerColor, Sapphire i Sonnet. Cijeli popis preporučenih grafičkih kartica i eksternih kućišta možete provjeriti ovdje.

Apple navodi kako je moguće na Mac računala spojiti i više od jedne eksterne grafičke kartice, ali pod uvjetom da svaka bude spojena preko svog Thunderbolt 3 porta. Kada vam dodatna grafička snaga više nije potrebna, iz izbornika ju možete i ukloniti na siguran način, sličan onomu kada uklanjate USB stick.

Nažalost eksterne grafičke kartice nije moguće koristiti na Mac računalima na kojima se nalaze instalirani Windowsi (Boot Camp).

Internetska stranica ArsTechnica odradila je i par benchmark testova kako bi usporedila performanse 15,6-inčnog MacBook Pro prijenosnika iz 2016. godine sa i bez eksternih grafičkih kartica. Testovi čije rezultate možete vidjeti u prilogu pokazali su kako je u većini slučajeva MacBook Pro imao osjetno bolje performanse uz dodatak eksterne grafičke kartice (AMD Radeon RX 580 sa 8 GB GDDR5 VRAM-a).

Potpuni popis izmjena koje donosi 10.13.4 nadogradnja, možete proučiti ovdje.