Neslužbena verzija Windowsa 11 može se u potpunosti pokretati s grafičke kartice

Developer koji stoji iza ogoljene i neslužbene verzije Windowsa 11, NTDEV, pokazao je da se Tiny11 može u potpunosti pokretati s VRAM-a

Matej Markovinović ponedjeljak, 8. svibnja 2023. u 19:20
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Tiny11 ogoljena je verzija Windowsa 11 iz koje su uklonjene sve nepotrebne značajke i dodaci kako bi se mogla pokretati na slabijem hardveru. Još smo u veljači pisali da se ova neslužbena inačica OS-a može instalirati uz korištenje 8 GB prostora na disku, a sada je prikazano da ju je moguće pokrenuti cijelu s VRAM-a.

Naime, koristeći GpuRamDrive, developer koji stoji iza ovog OS-a, NTDEV, uspio je pohraniti i učitati cijeli Tiny11 na VRAM GPU-a. Za tu demonstraciju i testiranje korišten je laptop s Nvidia GeForce RTX 3050 od ukupno 4 GB VRAM-a.

Prema video demonstraciji objavljenoj na YouTubeu, vidljivo je da se OS može i tako koristiti, no cijela je memorija bila u upotrebi. Za obavljanje laganijih zadataka, pretpostavlja se da bi bilo potrebno barem 10 GB VRAM-a, dok bi pokretanje igara bilo izrazito zahtjevno bez manje od 20 GB memorije, piše Wccftech.

Podsjetimo, Tiny11 za instalaciju ne zahtijeva Trusted Platform Module ili Secure Boot te iako mnogo toga nedostaje u odnosu na „pravi“ Windows 11, korisnicima je odmah dostupan Windows Terminal, Microsoft Store, Kalkulator, Notepad i Paint. U OS se moguće prijaviti putem Microsoftovog ili offline računa, a sve je potpuno legalno jer je za aktivaciju potreban važeći registracijski ključ.

Tiny11 dostupan je za preuzimanje na sljedećoj poveznici.