Priprema li se teren za plasiranje reklama u izbornik Start Windowsa 11?

Promjene u Microsoftovom operacijskom sustavu, koje su neki korisnici primijetili, navode na zaključak da bi izbornik Start mogao uskoro postati mjesto za promociju aplikacija

Sandro Vrbanus četvrtak, 11. travnja 2024. u 18:38

Korisnicima Windowsa 10 i 11 poznata je pojava preporučenih aplikacija u izborniku Start. Ta se sekcija izbornika može ručno isključiti u postavkama, a kada je uključena, prikazuje kratice do često korištenih aplikacija, raznih savjeta, ili programa za koje operacijski sustav "zaključi" da bi korisniku mogli biti od pomoći. No, neki su korisnici u tome primijetili određene promjene, pa su posumnjali da Microsoft polako priprema teren za monetizaciju navedenog prostora.

Preporuke i reklame

Kako prikazuju screenshoti, koji kruže društvenim mrežama, u izborniku Start Windowsa 11 pojavljuje se ikona aplikacije koja na predmetnom računalu nije instalirana. Ona je označena kao oglas ("promoted"), što obično nije slučaj.

Usporedno s time, u postavkama izbornika Start pojavljuje se i drugačije frazirani "prekidač". On je ranije omogućavao uključivanje i isključivanje preporuka, kratica, savjeta i novih aplikacija, a sada se, prema viđenome, odnosi i na "promocije aplikacija".

Što i kada Microsoft misli promovirati u glavnom izborniku svojeg operacijskog sustava, za sada nije točno poznato. Međutim, dobra je stvar u tome da bi se – u slučaju da se tamo zaista jednog dana pojave reklame – ta opcija trebala moći isključiti.