Svi uređaji koji podržavaju iOS 13 dobit će i iOS 14

Apple je na početku sinoć otvorenog WWDC-a najavio nove verzije svojih OS-ova. Donosimo popis svih uređaja na koje će se isti moći instalirati ove jeseni

Sandro Vrbanus utorak, 23. lipnja 2020. u 13:08

Već prema običaju Apple je svoj WWDC otvorio najavama novog softvera i pokazao što korisnike čeka u nadogradnjama iOS-a, iPadOS-a, watchOS-a i macOS-a, jednom kada one budu potpuno završene i lansirane. To će se, u ustaljenom ritmu, dogoditi najesen, kada i nova generacija iPhonea i ostalih uređaja bude spremna za tržište, no do tada će u javnost biti pušteno i nekoliko javnih beta verzija kako bi svi koji to žele, a posebice developeri, mogli isprobati nove operacijske sustave.

Ove godine iOS 14 donijet će neke od najvećih promjena u posljednje vrijeme. Najznačajnija od njih su widgeti na početnom ekranu, a ističu se i ponegdje korisne dizajnerske promjene raznih elemenata korisničkog sučelja. No, ono što možda najviše zanima korisnike jest činjenica kada će njihovi uređaji "planski zastarjeti" odnosno do kada će dobivati nadogradnje – a u tom slučaju od Applea su stigle dobre vijesti.

Kad je riječ o iOS-u i iPadOS-u, svi iPhonei i iPadi na koje se trenutačno može instalirati brojčana verzija 13 pripadajućeg OS-a, dobit će ove jeseni i mogućnost nadogradnje na verziju 14. To su dakle svi iPhonei i iPadi lansirani u posljednjih pet godina, čiji popis donosimo u zasebnom okviru uz tekst.

Ako gledamo Apple Watch, i tu će mnogi korisnici dobiti nadogradnje – watchOS 7 dobit će svi pametni satovi oznaka Series 3, 4 i 5.

Kod Macova situacija je nešto kompliciranija zbog različitih modela i godišta, a popis uređaja na koje će stići macOS Big Sur izgleda ovako: MacBook (2015. i noviji), MacBook Air (2013. i noviji), MacBook Pro (kasna 2013. i noviji), Mac mini (2014. i noviji), iMac (2014. i noviji), iMac Pro (svi modeli), Mac Pro (2013. i noviji).