WWDC 2020: widgeti stižu na iOS, ekstenzije u Safari, a Mac prelazi na ARM

Apple je otvorio svoju virtualnu developersku konferenciju. Osim softverskih nadogradnji svih OS-ova najavljena je i "povijesna" tranzicija Mac računala na vlastite procesore ARM arhitekture

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 22. lipnja 2020. u 16:05

Apple će po prvi puta, dakako zbog pandemije, svoju godišnju developersku konferenciju Worldwide Developers Conference ove godine održati online. Pristup predavanjima i virtualnim radionicama u narednim danima imaju svi registrirani developeri, a keynote prezentacija kojom se ovaj događaj tradicionalno otvara bit će omogućen i putem YouTubea.

Mi ćemo, kao što to činimo i inače, uživo popratiti najave softverskih, a možda i hardverskih, noviteta koje nam je Apple pripremio za ovu sezonu. Očekujemo vidjeti prva službena predstavljanja novog iOS-a (možda čak i pod imenom iPhoneOS), macOS-a i ostalih Appleovih operacijskih sustava. Moguće je da će biti govora i o prelasku Macova na ARM procesore, ali i da će se Apple odlučiti prikazati nam i obnovljenu liniju hardvera.

U redu čekanja na nadogradnju su, koliko znamo, novi iPad Air, iMac, iPad Mini, a debitirati bi mogle slušalice AirPods Studio, zvučnik HomePod Mini i eventualno AirTags, maleni Bluetooth privjesci za lociranje izgubljenih stvari. Od 19 sati smo uživo s vama, a prijenos možete popratiti u videu unutar ovog teksta.

Prijenos konferencije

Tim Cook je otvorio WWDC inspiriranim govorom o aktualnoj situaciji u svijetu, a posebice u SAD-u, pojasnivši sve što Apple čini kako bi poticao jednakost prava u zajednici, kao i da bi pomogao svijetu u borbi protiv pandemije COVID-19.

iOS 14

Craig Federighi pojasnio je kako će izgledati iOS 14. Najveća promjena dogodit će se na početnom ekranu iOS-a, koji će moći imati widgete, zapravo proširene poglede na neke od odabranih aplikacija. Njima će biti moguće odabrati lokaciju i veličinu, te ih smjestiti po želji među ikone aplikacija. Bit će tu i App Library koji će na posljednjem ekranu aplikacija automatski sortirati sve one nepotrebne i manje korištene aplikacije.

Novi iOS donijet će i Picture in Picture način rada u kojem će se moći istodobno gledati video i koristiti druge aplikacije. Siri više neće zauzimati cijeli ekran već samo njegov dio, a kažu i kako će ovaj pametni asistent biti još pametniji te će imati još više funkcija i znat će odgovore na više pitanja. Nova aplikacija Translate automatski će prevoditi tekst i govor između 11 dostupnih jezika.

Aplikacija Messages dobit će opciju da se neki od razgovora prikače na vrh liste. Nadograđeni su Memojiji, a grupne poruke imat će ponešto jasnije sučelje za lakše snalaženje. Poboljšanja su najavljena za Apple Maps, CarPlay, a najavljena je i sasvim nova funkcija – CarKey, koja će putem NFC-a moći iPhoneom otključati neke novije automobile (prvo BMW-ove modele). Ključeve automobila putem ove aplikacije bit će moguće lako i jednostavno, samo jednom porukom poslati nekome drugome.

Apple kaže kako radi i na čipu U1, koji će omogućiti većem broju proizvođača automobila da implementiraju otključavanje putem iPhonea, počevši od sljedeće godine.

Aplikacije će od iOS-a 14 biti dostupne i kao App Clips, odnosno kao samo njihov manji dio, s ograničenom funkcionalnošću, koje će biti moguće preuzeti na mobitel bez preuzimanja cijele aplikacije. Bit će lakše od 10 megabajta, a funkcije i načini korištenja bit će ostavljeni na kreativnost developerima.

iPadOS 14

I iPad inačica mobilnog OS-a dobit će widgete. Poboljšanja će u obliku bočnog izbornika (sidebara) dobiti aplikacije Photos i Music, a i Siri će biti "smanjena" kao i na iPhoneu. Tražilica će od sada pretraživati kontakte, dokumente i aplikacije. iPad OS će u novoj inačici automatski prepoznavati rukopis napisan Apple Pencilom, bez obzira gdje ga upisali, i upis će pretvarati u tekstualni format.

AirPods i watchOS

Bežične slušalice od sada će moći automatski, ili kako kažu u Appleu, "magično" prepoznavati koji uređaj korisnik želi imati u rukama, pa će i prebacivati izvor zvuka na njega. AirPods pro dobit će posebne algoritme koji će omogućiti slušanje zvuka uz surround iskustvo, iako samo s dvije slušalice.

Najavljene su i manje nadogradnje za watchOS u verziji 7 koje uključuju više "komplikacija" za jednu aplikaciju, nekoliko novih početnih stranica, kao i lakšu razmjenu "lica" satova s prijateljima i putem Interneta. Apple Watch će s ovom nadogradnjom pratiti i san korisnika putem aplikacije Sleep te mu pomoći u postizanju kvalitetnijeg i dužeg spavanja, kao i lakšeg buđenja. Apple Watch će moći i – u skladu s aktualnom situacijom – automatski prepoznati kada korisnik pere ruke. Odmah će mu i preporučiti koliko to dugo treba učiniti i otkriti je li dovoljno dobro brinuo o svojoj higijeni.

Apple je najavio i ponešto novih politika privatnosti i sigurnosti kojih će se svi developeri morati pridržavati. Možda najzanimljivija opcija bit će da će aplikacije transparentnije izvještavati korisnika o tome koje podatke o njemu i kada prikupljaju i dijele s vlasnicima aplikacije. Dodatni naglasak na sigurnost i privatnost bit će stavljen i u svim aplikacijama i uređajima pametnog doma, kao što su Apple TV ali i vanjski uređaji poput nadzornih kamera.

Na streaming usluzi AppleTV+ od 2021. godine će biti moguće gledati i Foundation, originalnu SF seriju nastalu prema romanima Isaaca Asimova, oca robotike. Redatelj će biti proslavljeni Christopher Nolan.

macOS Big Sur

Najavljena je i nova, redizajnirana verzija desktop operacijskog sustava. Ona će vizualno biti prepoznatljiva, ali i bliža mobilnom ekosustavu kad je riječ o ikonama i izbornicima. Redizajn i nove funkcije doći će u gotovo sve dijelove macOS-a, a bit će tu widgeti te zaseban novi kontrolni i notifikacijski centar, koji ponovno podsjećaju na iOS.

Desktop preglednik Safari također će korisnika transparentno izvještavati o sigurnosti i privatnosti na svakoj od posjećenih web stranica. Dobit će Extension API pa će developeri za njega moći raditi dodatke ili prenositi one izrađene za druge preglednike. Tabovi i početna stranica bit će redizajnirani, a potonju će biti moguće i prilagoditi prema vlastitim preferencijama.

Mac na Appleovim procesorima

Sukladno očekivanjima, Apple je danas najavio da će Mac računala prijeći na njihove vlastite procesore. Napustit će Intelova rješenja, što bi trebalo Macove podići na sasvim novu razinu, da citiramo Tima Cooka. Nakon 10 generacija mobilnih procesora kompanija će sada istu arhitekturu prebaciti i na desktope i laptope, omogućavajući im bolje performanse i energetsku učinkovitost.

Tehnologije ugrađene u Appleove procesore omogućit će, kazali su, još bolju suradnju hardvera i softvera na svim razinama. Kompanija će razviti cijelu obitelj procesora za Mac, a kako će oni biti na istoj arhitekturi kao i mobilni uređaji developerima će posao biti olakšan.

Prijelaz na Appleove čipove trebao bi biti gladak – sve Appleove aplikacije već sada su izrađene kao nativne za ARM arhitekturu. Sve što će vanjskim developerima trebati za izradu aplikacija za novu generaciju Macova bit će ugrađeno u Xcode, pa bi kompiliranje aplikacija u novom obliku trebalo biti lako. Svi Macovi prikazani na današnjoj prezentaciji već sada rade na A14 generaciji procesora, a Apple ima tranzicijski OS već zgotovljen. Prikazali su kako na ARM-u rade Office aplikacije, Photoshop i FinalCut Pro, koji s prelaskom očito neće imati problema (primjer: 3 prikaza videa u 4K istodobno bez štekanja ili fluidna obrada 5-gigabajtne fotografije).

Bit će omogućeno i lako portanje iOS i iPadOS aplikacija na desktope, bez ikakvih promjena – aplikacije će se preuzimati izravno s App Storea.

Developeri će prije prelaska imati prilike nabaviti i Mac Mini (Developer Transition Kit) s procesorom A12Z na kojem će moći isprobati svoje aplikacije, i to već od ovog tjedna, kako bi se pripremili na tranziciju na ARM. Puni prelazak na ARM očekuje se kroz razdoblje od dvije godine, za koje vrijeme će Macovi i dalje biti isporučivani s Intelovim procesorima.

Svi najavljeni ažurirani OS-ovi bit će dostupni u developerskoj beti odmah, u javnoj beti u srpnju, a do krajnjih će korisnika tradicionalno stići ujesen. Od hardverskih najava za danas, dakle, ništa – na nove ćemo uređaje morati također pričekati do jeseni.