Uskoro stiže RealmeOS

Realme je odlučio na svoje mobitele umjesto Oppovog ColorOS-a postaviti vlastiti OS, no za razliku od Huaweija koji je spreman odbaciti Android, RealmeOS i dalje će se temeljiti na Androidu

Stjepan Bilić srijeda, 14. kolovoza 2019. u 16:30

Realme, podbrend tvrtke Oppo krajem ovog mjeseca predstavit će nove mobitele – Realme 5. Unutar nove serije koja će biti predstavljena 20. kolovoza 2019. nalazit će se barem dva modela - Realme 5 i Realme 5 Pro koji će se između ostalog odlikovati i većim brojem kamera (spominju se četiri kamere), s tim da će glavna kamera imati Sonyjev 48 MP senzor IMX586.

Navedeni uređaji bi prema aktualnim informacijama trebali biti ujedno i zadnji koji će na tržište stići s ColorOS-om kojeg je Realme posudio od matične tvrtke Oppo. Prije nego što bude predstavljen uređaj kodnog naziva Diwali, a što bi se trebalo dogoditi 27. listopada bit će predstavljen RealmeOS. Iako se čini kako se radi o još jednom potencijalnom prebjegu s Androida, RealmeOS to nije, već će za razliku od HarmonyOS-a biti usko vezan uz Android, točnije temeljit će se na Androidu Q.

Glavna razlika u odnosu na ColorOS trebala bi biti u korisničkom sučelju koje će omogućiti ugradnju nekih značajki kojih neće biti u ColorOS-u. Tako je barem u intervjuu za India Today izjavio CEO tvrtke Realme – Madhav Sheth. Sheth je potvrdio kako će RealmeOS uskoro biti spreman za premijeru, ali osim kako će sadržavati značajke koje su tražili sami korisnici nije otkrio nikakve druge pojedinosti o novom operacijskom sustavu.

Ipak od prije se zna kako se neće raditi o preimenovanoj stock inačici Androida budući je Sheth u travanjskom intervjuu (GSMArena) između ostalog izjavio i kako smatra da stock Android ne pruža pravo iskustvo te da većina najpopularnijih mobitela nema čisti, već dorađeni (čitaj: poboljšani) Android.