Windows 12: veći zahtjevi za resursima zbog uvođenja Copilota

Osim što će nova verzija operacijskog sustava donijeti dublju integraciju generativne umjetne inteligencije na svim razinama, bit će i nešto zahtjevnija oko memorije, predviđaju analitičari

Sandro Vrbanus subota, 20. siječnja 2024. u 06:00

Ovu godinu bi u svijetu računalstva još jednom mogla obilježiti generativna umjetna inteligencija, koja polako pronalazi svoj put do uredskih aplikacija, najrazličitijih servisa pa i operacijskih sustava. Već se neko vrijeme špekulira i da će Windowsi 12, čije se lansiranje također očekuje tijekom 2024. godine, značajnije ovisiti upravo o AI sustavima i rješenjima, odnosno da će njihova misija biti "običnom" korisniku donijeti iskustvo "AI računala". Takva bi osobna računala predstavljala novu generaciju, u kojoj Microsoft vidi novi potencijal.

40 TOPS-a

Prema novom izvješću analitičara kuće TrendForce, taj plan je potvrđen – AI aplikacije bit će proširene, a obrada AI funkcija spustit će se djelomično s velikih cloud servisa i servera na osobna "AI računala". Samim time, i ona će morati biti nešto moćnija, pa se tijekom ove i sljedeće godine očekuje pojava naprednijih procesora, s naglaskom upravo na izvođenje operacija vezanih uz umjetnu inteligenciju. Oni bi morali ponuditi barem 40 TOPS-a (bilijuna izračuna u sekundi), što je Microsoft postavio kao benchmark za AI aplikacije.

Tu bi specifikaciju u narednom razdoblju mogli zadovoljiti čipovi kao što su Qualcommov Snapdragon X Elite, AMD-ova serija Ryzen 8000 te Intelov očekivani Lunar Lake.

16 GB RAM-a

Novi Windowsi i uredski paket Office (tj. Microsoft 365) i u narednim će izdanjima donijeti još dublje integriran Copilot, kao pomoćnika zasnovanoga na umjetnoj inteligenciji. On će po novome biti ključni dio arhitekture "AI računala", pa će se kod njih povećati i "glad" za radnom memorijom. Prema istom izvoru, Microsoft će za Windowse 12, uzevši u obzir sve AI funkcije, povećati minimalnu količinu tražene radne memorije na čak 16 GB. Samo računala s tom količinom memorije i ranije spomenutom procesorskom snagom smatrala bi se sposobnima postati "AI računalima".

Microsofotov potez imat će i reperkusije na cijelo tržište, jer bi se zbog njega mogla dodatno povećati potražnja za memorijskim čipovima. Windowsi 11, za usporedbu, zahtijevaju minimalno 4 GB radne memorije. Prošle godine pisalo se da bi "dvanaestica" te zahtjeve mogla udvostručiti, a sada vidimo da niti četverostruko povećanje nije isključeno.