Bill Gates (ipak nije) naručio 4,4 milijarde kuna vrijednu jahtu na vodik

Suosnivač Microsofta i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu potrošit će ogromnu svotu novca na jahtu koja morem plovi na ekološki pogon

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 10. veljače 2020. u 11:48

Tek što smo objavili članak o razvoju jednog broda na vodikov pogon, onog koji će koristiti Toyotinu tehnologiju vodikovih gorvnih ćelija za put oko svijeta, stiže i vijest o još jednom brodu na vodik. Ovoga puta radi se o luksuznoj megajahti Aqua koju je za svoje potrebe naručio suosnivač Microsofta Bill Gates.

Ovu jahtu proizvodi nizozemska kompanija Sinot, specijalizirana za ovakve luksuzne projekte stvorene kako bi bili ekološki prihvatljivi. Stoga će Gatesova nova jahta, inače prva iz ove serije i dužine nešto preko 112 metara, imati pogon na vodik. Umjesto fosilnog goriva u brod će se točiti superohlađeni tekući vodik koji će električnu energiju davati kroz četiri velike gorivne ćelije, ukupne snage čak 4 megavata.

Može i preko oceana

Za pogon će biti zadužena dva elektromotora snage od po 1 megavat koji će svoju snagu usmjeravati na propelere te tako pogoniti jahtu do brzine od 17 čvorova. Doseg s jednim punjenjem vodika bit će 3.750 nautičkih milja. U blagodatima nezamislivog luksuza na ovom će plovilu i njegovih pet paluba moći uživati do 14 putnika dok će o njima brinuti 31 član posade.

U brodu postoji sve što možete zamisliti – od prostranih kupaonica, bazena s vodopadom, teretane, salon s koncertnim glasovirom, pa i heliodrom. Procjenjuje se da će Gates za ovaj "brodić" izdvojiti oko 644 milijuna dolara, što iznosi oko 4,4 milijarde kuna. Isporuka bi trebala biti zakazana za 2024. godinu.

NADOPUNA: Zbog velikog medijskog interesa iz kompanije Sinot su na webu objavili kako nisu prodali jahtu Billu Gatesu, iako su mnogi svjetski mediji to danas prenijeli. U vrijeme nastanka ovog članka ta informacija nije stajala na internetskim stranicama Sinota, a mediji poput Guardiana, Forbesa, Mashablea ili CNeta još uvijek nisu objavili demanti.