Toyota priprema prvo plovilo s pogonom na vodik koje će oploviti svijet

Toyota svojom tehnologijom vodikovih gorivnih ćelija oprema katamaran Energy Observer za put oko svijeta

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 10. veljače 2020. u 06:00

Već nekoliko godina Toyotin sustav gorivnih članaka koristi se u njihovom automobilu Mirai, a odnedavno je u primjeni i u autobusima i kamionima. U ovoj kompaniji vjeruju da vodik doprinosi proizvodnji energije bez negativnih emisija ugljika, i da će osvajanje modularne tehnologije gorivnih članaka ubrzati njenu primjenu na brojnim područjima primjene.

Toyota tako svojim pogonom na vodik podržava i putovanje katamarana Energy Observer oko svijeta. Toyotin Fuel Cell System je razvijen kao modularno rešenje koje se može primijeniti i u proizvodnji kamiona, autobusa, ali i, kao što ćemo vidjeti, u pomorstvu.

Brod koji proizvodi i troši vodik

Toyota je u razvoj projekta katamarana Energy Observer bila uključena od samog početka, obzirom je vodik u središtu pažnje ovog impresivnog pothvata. Tijekom te šestogodišnje priče, započete 2017. godine, posada Energy Observera je plovila svjetskim morima i oceanima prvim brodom koji autonomno proizvodi vodik.

Toyota Fuel Cell System
Toyota Fuel Cell System

Ovo elektro-plovilo budućnosti koristi više obnovljivih izvora energije, kao i sustav za proizvodnju vodika iz morske vode, bez emitiranja štetne emisije ugljika. U skladu sa Toyotinom strategijom Environmental Challenge 2050, Energy Observer predstavlja ekološku i energetsku prekretnicu, unapređujući energetska rješenja budućnosti, čineći ih efikasnim i primjenjivima u mnogim primjerima.

Toyota i Energy Observer usko su surađivali na uvođenju vodeće Toyotine tehnologije sustava gorivnih članaka na ovo plovilo. Sustava gorivnih članaka posebno za ovaj projekt razvio je Toyotin Technical Center Europe, koristeći komponente koje su prvi put bile primijenjene na Toyotinom automobilu Mirai, a potom prilagođene kompaktnim dimenzijama nužnim za brodsku primjenu.

Tri godine razvoja

Europski razvojno-istraživački tim Toyote je sedam mjeseci radio na razvoju i proizvodnji dijelova, da bi potom modularni sustav gorivnih članaka bio izrađen i sklopljen. Taj uspjeh pokazuje prilagodljivost tehnologije sustava gorivnih članaka za široku uporabu.

Sustav ugrađen u plovilo
Sustav ugrađen u plovilo

Krajem prošle godine modul sa gorivnim člancima je testiran na plovilu u brodogradilištu. Trenutno se rade testovi pod punim opterećenjem na moru, prije nego što sredinom veljače Energy Observer isplovi na svoj put pod nazivom "Tour 2020".

"Nakon tri naporne godine I gotovo 20.000 nautičkih milja, tijekom kojih je proveden razvoj, sustav proizvodnje i skladištenja energije na Energy Observeru potvrđeno je veoma pouzdan. Kao ambasadori Sustainable Development Goals (SDGs), naša misija je da promoviramo čista energetska rješenja, i zajedno sa Toyotom, dijelimo istu viziju kada je u pitanju vodik", izjavio je Victorien Erussard, osnivač i kapetan Energy Observera.