Elon Musk obećao 100 milijuna dolara za projekt izdvajanja ugljika iz zraka

Tehnologija koja bi mogla hvatati ugljikov dioksid i izvlačiti ga iz Zemljine atmosfere, smanjujući tako efekt staklenika, još uvijek ne postoji na velikoj skali. Musk misli da bi izdašna donacija mogla pomoći

Sandro Vrbanus subota, 23. siječnja 2021. u 06:00

Šef Tesle i SpaceX-a Elon Musk na svojem je Twitter profilu jučer objavio kriptični i kratki tvit u kojem kaže da će donirati 100 milijuna dolara kao nagradu za najbolji projekt hvatanja ugljika. Ova objava izazvala je veliku pozornost javnosti iako Musk nije napisao nikakve pojedinosti o tome kada, kako i kome planira donirati novac.

Ono što se za sada zna jest da trenutačno najbogatiji čovjek svijeta ima oveću količinu novca na raspolaganju, te da je nedavno pisao kako bi želio polovinu svojeg bogatstva donirati u korisne svrhe. Tražio je putem Twittera i ideje o tome kako najbolje uložiti ogromna sredstva, a da to bude na korist čovječanstva, pa je očito jedna od ideja bila i izdvajanje ugljičnog dioksida iz atmosfere.

Hvatanje ugljika

Izdvajanje ugljičnog dioksida iz zraka jedna je od ideja kako bi se mogao smanjiti efekt staklenika, odnosno kako bi se naša civilizacija mogla boriti za zaustavljanje klimatskih promjena izazvanih pretjeranim emisijama CO2 u atmosferu. Na tehnologijama za uspješno hvatanje ugljičnog dioksida rade brojni stručnjaci i kompanije u svijetu, no za sada ne postoji način da se ono provodi na velikoj skali koja bi zaista mogla učiniti razliku na globalnoj razini.

Kritičari ovog pristupa tvrde da hvatati CO2 neće nikada biti moguće na onoj razini na kojoj ga se može proizvoditi i ispuštati, a kada bi se slični i projekti pokrenuli – veliki zagađivači dobili bi "izgovor" da ne smanjuju svoje emisije i nastave zagađivati atmosferu. Dodatni izazov predstavlja i činjenica da je hvatanje ugljičnog dioksida iznimno skupo, odnosno da je ekonomski isplativije ulagati u smanjenje emisija nego u njegovo posljedično uklanjanje iz atmosfere.

Jedan od koncepata tehnologije za hvatanje CO2 iz zraka
Jedan od koncepata tehnologije za hvatanje CO2 iz zraka

Prema Forbesu, Musk je do sada u razne humanitarne projekte donirao oko 100 milijuna dolara, što se u usporedbi s 200-tinjak milijardi, koliko je trenutačno "težak" u dionicama i drugim oblicima imovine, čini kao kikiriki. Tu svotu očito uskoro planira najmanje udvostručiti. Za kraj, šef Tesle je uz prvi tvit dodao i napomenu kako će detalje o planiranom natječaju i donaciji objaviti sljedećeg tjedna.