Fingerbot pretvara obične uređaje i prekidače u pametne

Za potpuno opremanje doma "pametnim" rješenjima obično je potrebno investirati u mnogo uređaja koji se mogu kontrolirati na daljinu. No, ovim malenim robotom može se "opametiti" i postojeće

Sandro Vrbanus nedjelja, 24. studenog 2019. u 13:00

Poželite li potpuno automatizirati vlastiti dom i učiniti ga "pametnim", morat ćete uložiti oveću količinu novca u uređaje koji se spajaju na Internet i koje se potom može kontrolirati na daljinu. Međutim, takav je pothvat obično skup i zahtijeva zamjenu gotovo svih uređaja, prekidača, i ostalih dodataka njihovim pametnim inačicama. Da ne mora tomu baš uvijek biti tako pokazuje uređaj Fingerbot.

Ovaj maleni robot kontrolira se putem Interneta, kompatibilan je s popularnim digitalnim asistentima i standardima (Alexa, Google Home, Nest, IFTTT, itd), a sastoji se tek – kao što ime sugerira – od robotiziranog "prsta" i njegovog malenog kućišta.

Robotski prst

Fingerbot je potrebno postaviti na pravo mjesto kakvog "glupog" uređaja, odnosno obično njegovog glavnog prekidača. Nakon što robota spojite na Internet i dodate u sustav pametnog doma (istog proizvođača, Adaprox), moći ćete ga kontrolirati odakle god poželite. Njegov će zadatak biti "prstom" pritisnuti dodijeljeni mu prekidač i tako aktivirati uređaj koji sam po sebi nije predviđen za upravljanje na daljinu.

Fingerbot je tek u najavi, za kupnju se potrebno predbilježiti na službenim stranicama, a oni koji to učine sada dobit će ga, kažu, po cijeni od 25 dolara, odnosno uz 50% popusta. Za razliku od nekih sličnih rješenja dostupnih od ranije, Fingerbot dolazi s većim brojem nastavaka koji omogućavaju aktiviranje najrazličitijih prekidača te ima ugrađenu bateriju koja navodno traje do 6 mjeseci.