Dvije korisne funkcije i jedno razočarenje koje donosi watchOS 7

Uz novi iOS, Apple je ovoga tjedna najavio i nadogradnju svojeg operacijskog sustava za pametne satove. Kao i uvijek, mnogo je manjih poboljšanja, a mi izdvajamo dvije ugodne i jednu neugodnu novost

Sandro Vrbanus subota, 27. lipnja 2020. u 07:00

Vlasnici Apple Watcha, najprodavanijeg pametnog sata na svijetu, u inačicama Series 3, 4 i 5 (a možda najesen i 6) imat će mogućnost osvježiti svoj uređaj novim operacijskim sustavom. WatchOS 7 donijet će podršku za nove oblike vježbanja, među kojima i ples, kad je riječ o prćenju aktivnosti, a mi smo za vas izdvojili, nakon sličnog teksta o iOS-u, dvije potpuno nove funkcije koje će Apple Watch njime dobiti, ali i jednu dobro prihvaćenu opciju koju bi trebao – izgubiti.

Praćenje sna

Po prvi puta će, s watchOS-om 7, Apple Watch dobiti funkciju koju godinama već imaju razne pametne narukvice, fitness trackeri i satovi – praćenje kvalitete i dužine sna. Appleov sat će, oni koji ga nose i noću, moći iskoristiti za mjerenje svojih navika odlaska u krevet. Sat će se neko vrijeme prije planiranog odlaska u krevet polako početi prebacivati u noćni mod, zatamnjivat će ekran i zaustavljati notifikacije, a jednom kada otkrije da mu je vlasnik zaspao bilježit će pokrete i tako zaključivati o kvaliteti sna.

"Ujutro za dobar dan, uvečer za dobar san"
"Ujutro za dobar dan, uvečer za dobar san"

Ujutro će moći haptičkim signalima (kuckanjem po zapešću) probuditi korisnika, zaželjeti mu dobro jutro, te odmah prikazati i stanje napunjenosti baterije kako bi ga ovaj mogao priključiti na punjač i pripremiti za dnevno korištenje.

Pranje ruku

Apple je svjestan da smo usred pandemije i da je mnogima na umu što češće i kvalitetnije prati ruke i tako se zaštititi od zaraze koronavirusom. Kako bi svi vlasnici Apple Watcha u toj aktivnosti bili dovoljno revni, njihov će im sat u tome pomoći. Jednom kada automatski prepozna, po kretnjama i zvuku, da je pranje ruku u tijeku, započet će s prigodnim odbrojavanjem 20 sekundi. Kad to vrijeme istekne, ruke su (valjda) dovoljno čiste, pa će korisnik dobiti haptičku informaciju o tome da je njegov posao dovršen.

Prestane li tko prerano s trljanjem ruku pod vodom, bit će upozoren da ipak još malo nastavi, sve do isteka vremena. Sve je popraćeno animacijama balončića sapunice koji čine brojke na zaslonu, pa je tu Apple i ovim detaljem pokazao da mu dizajneri dobro znaju svoj posao.

Ukidanje Force Toucha

Dolaskom iPhonea 11 Apple je na mobitelima odlučio ukinuti tzv. "Force Touch", tehnologiju koja otkriva jačinu pritiska na ekran i snažnijim pritiscima aktivira dodatne funkcije. Na iPhoneu je ona zamijenjena dužim pritiskom, a kompanija se pravi da 3D Touch nikada nije niti postojao (iako na modelima od 6S do XS radi i dalje). Kod Apple Watcha Force Touch je korisniji jer daje dodatne funkcionalnosti manjem ekranu, no ni tu se neće zadržati.

Nadogradnjom na watchOS 7 on će nestati – i to na teži način. Novi operacijski poticat će developere da ga ne koriste, izbornike će razmjestiti pod druge tipke i dugi pritisak, što znači da bi i hardver za osjet jačine dodira po ekranu trebao nestati iz Apple Watcha Series 6. Onima naviklima na jače pritiskanje ekrana ova bi značajka mogla poprilično nedostajati.