Apple želi zaštititi svaki znak jabuke u Švicarskoj i "oteti" ga 111 godina staroj organizaciji

Poslovično krut stav Applea prema intelektualnom vlasništvu još se jednom pokazao na djelu – prijavom za registriranje simbola jabuke u bilo kojem obliku žele nad ikonama sa slikama tog voća uvesti monopol

Sandro Vrbanus srijeda, 21. lipnja 2023. u 14:15

O Appleovim sudskim procesima za zaštitu intelektualnog vlasništva mogle bi se napisati knjige. Poznata je njihova pravna bitka s britanskim izdavačem Apple Records, koji su osnovali Beatlesi, a isto tako i pokušaj patentiranja pravokutnika zaobljenih uglova. Na ove dvije se bizarne anegdote sada može nadovezati i ona aktualna, koja se odvija u Švicarskoj. Apple je, naime, u toj zemlji pokrenuo proces zaštite intelektualnog vlasništva nad – slikom jabuke.

Jabuka protiv jabuke

U tome ne bi bilo ništa čudno, da su u prijavi naveli svoj logotip oblika nagažene jabuke ili neku njegovu varijantu. Oni su, međutim, poželjeli zaštititi bilo koju, univerzalnu sliku jabuke. Prođe li im ta ideja, u problemima bi se moglo naći tamošnje nacionalno udruženje proizvođača voća, Fruit-Union Suisse, koje za svoj logotip već 111 godina koristi – piktogram jabuke.

Logotip švicarskog udruženja
Logotip švicarskog udruženja

U slučaju ove poljoprivredne udruge riječ je o logotipu stilizirane crvene jabuke s bijelim križem, dakle inačici švicarske zastave. Obrisom ona možda donekle i nalikuje na Appleovu jabuku, no udruženje je 60-ak godina starije od kompanije iz Cupertina i zaista se bavi – voćem. Samim time logično je da imaju pravo koristiti svoj logotip, no u Appleu ne misle tako.

Appleov logotip
Appleov logotip

Oni su zahtjev za zaštitom ovog "voćnog" logotipa u Švicarskoj podnijeli još 2017. godine, uz opis koji kaže da je riječ o crno-bijeloj slici jabuke sorte Granny Smith, ne i nagriženoj jabuci. Švicarski patentni ured odbio im je to registrirati kao njihovo intelektualno vlasništvo, ali im je krajem prošle godine djelomično udovoljio. Rečeno je da Apple polaže prava na znak jabuke u toj zemlji, ali samo za određene kategorije proizvoda, primarno povezane s potrošačkom elektronikom i audiovizualnim proizvodima.

Sve ostale generičke slike nalaze se u javnoj domeni i ne mogu biti zaštićene. Ipak, slučaj još uvijek nije okončan, jer se Apple u travnju žalio na ovu odluku. Sudeći prema ranijim agresivnim potezima kompanije u zaštiti intelektualnog vlasništva, udruženje voćara smatra da je i njihov logotip u opasnosti.