Britanski vozači Ubera postaju pravno priznati radnici

Ova bi presuda mogla loše utjecati na Uber koji je diljem svijeta na udaru sudova

Matej Markovinović subota, 20. veljače 2021. u 06:30

Uber je izgubio konačnu žalbu u petogodišnjoj pravnoj borbi u Velikoj Britaniji oko toga jesu li njegovi vozači samozaposleni ili pravno priznati radnici, prenosi Bloomberg.

Vrhovni je sud Velike Britanije presudio da su vozači Ubera radnici sa svim pravima. Ova odluka znači da oni imaju pravo na minimalnu plaću, plaćeni godišnji odmor i druge zakonske zaštite. Sudac George Leggat, također je potvrdio da radno vrijeme vozača nije ograničeno na vrijeme provedeno u vožnji s putnicima, nego da ono uključuje svako razdoblje kada je vozač prijavljen u aplikaciju te spreman prihvatiti nadolazeće vožnje.

Vozači nisu zaposlenici, već radnici

„Tvrtka poštuje odluku suda, no ona se usredotočila na mali broj vozača koji su 2016. godine, koristili aplikaciju Uber“, odgovorio je na presudu generalni direktor Ubera za sjevernu i istočnu Europu, Jamie Heywood. Dodao je i da presuda ne klasificira vozače kao zaposlenike, već kao radnike, što je potvrdio i Uber u svojoj objavi na blogu dodajući da je to općenito pravno različita kategorija.

„Od tada smo napravili značajne promjene u našem poslovanju, vođeni vozačima na svakom koraku“, objašnjava Heywood ističući mogućnost još veće kontrole nad načinom zarade i pružanje novih zaštita poput besplatnog osiguranja u slučaju bolesti ili ozljede.

Uber nezadovoljan presudom

„Predani smo učiniti više i savjetovati ćemo se sa svim aktivnim vozačima diljem Velike Britanije kako bismo razumjeli promjene koje žele vidjeti“, zaključuje Heywood. Uber ne skriva nezadovoljstvo sudskom odlukom tvrdeći da se određeni elementi usluge opisani u presudi više ne primjenjuju, uključujući kazne za vozači koji uzastopno odbiju više vožnji.

Podsjećamo da su originalnu tužbu protiv Ubera 2016. godine pokrenula dva vozača, James Farrar i Yaseen Aslam. Naime, tvrdili su da je Uber kontrolirao gotovo sve aspekte njihovih radnih uvjeta, što bi značilo da je tvrtka djelovala kao njihov poslodavac. Uber je izgubio tri slučaja protiv Farrara i Aslama u 2016., 2017. i 2018. godini.