Meta tuži Metu zato što se zove Meta

Velik dio cijelog ovog slučaja uzrokovan je i Facebookovim brojnim skandalima u vezi s privatnošću, a manja tvrtka Meta.is ne želi u javnosti biti dovedena u vezu s tim

Tomislav Stanković srijeda, 20. srpnja 2022. u 20:03
📷 Image: meta.is
Image: meta.is

Kada je Facebook promijenio ime u Meta u listopadu prošle godine, postojala je zabrinutost da tvrtka planira dominirati novonastalim metaverzumom. Da uz to postoji još jedna oštećena strana koja tek sada izlazi u javnost prenosi The Verge.

Tvrtka za umjetnost instalacija pod nazivom META (ili Meta.is) objavila je u utorak da će tužiti Metu (ili Facebook) zbog kršenja zaštitnog znaka, navodeći da je Zuckerbergova promjena imena narušila etablirani brend manje tvrtke.

Facebook je 28. listopada 2021. zaplijenio naš META znak i ime, u čije smo izgradnju ulagali svoju krv, znoj i suze više od dvanaest godina”, stoji u objavi na stranici manje tvrtke. “Danas, nakon osam mjeseci bezuspješnih pokušaja pregovora s Facebookom u dobroj vjeri, nije nam preostalo ništa drugo nego podići tužbu protiv njih. [...] Meta više ne može pružati robu i usluge pod oznakom META jer će potrošači vjerojatno pogrešno vjerovati da roba i usluge Mete potječu od Facebooka i da je Meta povezana s toksičnošću koja je neraskidivo povezana s Facebookom.” - Justin Bolognino, Nick Sciorra

Iako Meta.is ima važeći zaštitni znak za ime, još se uvijek može suočiti s teškom bitkom na sudu, s obzirom na širok raspon aplikacija koje je Facebook zaštitio novim imenom otkako je promjena imena postala službena.