SpaceX u sporu s teksaškom naftnom kompanijom

Tvrtka Elona Muska za svemirsku tehnologiju u pravnoj je borbi oko zemljišta za bušenje zemnoga plina.

Matej Markovinović nedjelja, 24. siječnja 2021. u 14:04

SpaceX je u pravnoj borbi s teksaškom naftnom kompanijom oko zemljišta koje žele koristiti za bušenje zemnog plina, prenosi The Verge.

Radi se o zemljištu veličine 806 hektara u blizini SpaceXovih objekata Starship na području južnog Teksasa. Odvjetnik Muskove tvrtke, objasnio je za Bloomberg News, da bi se rezerve metana s tog područja koristile u svrhu njihovih raketnih postrojenja. Podružnica SpaceXa, Lone Star Mineral Development LLC, zahtjevala je da Dallas Petroleum Group (DPG) LLC, koji ima pravo vlasništva, isprazni bušotine do kraja 2020. godine. Naime, u prijavama se navodi da DPG nema pravo biti u posjedu bušotina te da je ilegalno onemogućio podružnici SpaceXa ulazak na posjed.

Javni zapisi pokazuju da je SpaceX iznajmio zemljište od tvrtke Mesquite Energy Inc. u lipnju prošle godine, a DPG tvrdi da zadržava pravo na bušotine te su zatražili od suca odbacivanje zahtjeva tvrtke Lone Star. Slučaj je trenutno pred Komisijom za željeznice u Teksasu, a tri će povjerenika Komisije glasati o ishodu slučaja nakon što sudac izda prijedlog odluke. Predviđa se da bi postupak mogao potrajati nekoliko mjeseci.

Podsjećamo da je SpaceX prošle godine kupio dvije duboke naftne platforme, od kojih je svaka koštala 3,5 milijuna dolara, kako bi ih pretvorili u pomorske lansirne rampe za Starship.