Trump pomilovao bivšeg Googleovog inženjera osuđenog za krađu poslovnih tajni

Donald Trump s jednim od posljednjih predsjedničkih postupaka, pomilovao je bivšeg Googleovog inženjera Anthonya Levandowskog osuđenog za kaznu poslovnih tajni.

Matej Markovinović srijeda, 20. siječnja 2021. u 16:44

Bivšeg je Googleovog inženjera osuđenog za krađu poslovnih tajni, Anthonya Levandowskog, pomilovao Donald Trump, prenosi The Verge.

Prije nego što je Lewandovski osnovao tvrtku za samovozeće kamione Otto, koju je kupio Uber, radio je za Googleov odjel samovozećih automobila. Incident kojeg sudac William Alsup opisuje kao najveći zločin poslovnih tajni koji je ikad vidio, uzdrmao je poslovni svijet. Utrvđeno je da je Lewandowski preuzeo tisuće datoteka na svoj laptop prije nego što je napustio Google. Nakon što je Uber saznao za Googlovu tužbu, otpustili su Lewandovskog, a njemu je naloženo da plati Googleu 179 milijuna dolara. Lewandovski je osuđen na 18 mjeseci zatvora, no kaznu nikad nije započeo zbog situacije s pandemijom, a u različitoj tužbi tvrdi da mu Uber duguje milijarde dolara iz ugovora o prodaji tvrtke Otto.

Situaciju je spasio Trump vjerojatno jednim od posljednjih predsjedničkih postupaka, pomilovavši Levandowskog, a prema izjavi Bijele Kuće, odluku su podržale razne poznate osobe iz tehnološke industrije uključujući kontroverznog milijardera, Petera Thiela. Trump je u prošlosti pomilovao 72 osobe i ublažio zatvorske kazne za još 70 osoba, a na tom popisu je i poznati reper Lil Wayne koji je bio kažnjen za posjedovanje vatrenog oružja.