Tužba protiv tehnoloških kompanija zbog izrabljivanja djece u opasnim rudnicima kobalta

Međunarodna tužba kao krivce za smrt djece u DR Kongu navodi, među ostalima, Apple, Microsoft, Dell, Google i Teslu

Sandro Vrbanus srijeda, 18. prosinca 2019. u 06:00

Četrnaest obitelji iz Demokratske Republike Kongo pokrenulo je putem američke odvjetničke organizacije International Rights Advocates tužbu protiv velikih tehnoloških kompanija zbog slučajeva izrabljivanja djece u rudnicima kobalta u toj zemlji. U tužbi se eksplicitno navode Apple, Alphabet, Dell, Microsoft i Tesla kao kompanije koje su podržavale rudarenje kobalta u DR Kongu, poticale ga unatoč izrabljivanju djece i lošim uvjetima rada, te u konačnici profitirale na račun patnji tamošnjih radnika.

Dječjim radom do baterija

Sve obitelji koje su podigle tužbu izgubile su ponekog člana u rudnicima koji su se urušili, ili su im djeca u nesrećama vrlo teško ozlijeđena i osakaćena. Kobalt je, podsjećamo, jedan od ključnih sastojaka litij-ionskih baterija koje spomenute kompanije ugrađuju u svoje proizvode – mobitele, računala, automobile i ostale.

DR Kongo ima najveće svjetske zalihe ovog metala i proizvodi oko  60% ukupnih svjetskih količina kobalta. Već godinama se priča o nehumanim uvjetima u kojima se kobalt rudari, a potražnja za njime ne jenjava.

Tužbom obitelji oštećenih od navedenih tehnoloških kompanija zahtijevaju odštetu za izrabljivanje djece, kao i dodatne naknade na račun nepravednog stjecanja imovinske koristi, zanemarivanja loših radnih uvjeta, nedovoljnog nadzora, te nanošenja fizičke i psihičke boli. Prva je ovo tužba tog tipa podignuta protiv američkih tehnoloških kompanija.