Tužili Apple jer iPhone zbog notcha ima premalo piksela na ekranu

Izvjesni su stanovnici Kalifornije sudu predali tužbu u kojoj od Applea zahtijevaju odštetu jer se mobiteli iPhone X i noviji "lažno oglašavaju"

Sandro Vrbanus nedjelja, 16. prosinca 2018. u 18:06

Prošloga je tjedna Okružni sud Sjeverne Kalifornije zaprimio tužbu dvojice tužitelja iz te države, a koja je usmjerena protiv Applea. Tužba se tiče mobitela iPhone X, XS i XS Max, dakle novijih modela koji imaju ekrane sa zaobljenim uglovima i popularni "notch" u kojem su smještene kamere i FaceID senzori. Tužitelji tvrde da je Apple ove modele javnosti netočno predstavio kao uređaje sa "samo ekranom" s prednje strane, te da je netočno deklarirao njihove rezolucije zaslona.

U pojašnjenju tužbe (koje možete pronaći ispod teksta) navodi se, primjerice, da ekran iPhonea X ima rezoluciju od 2436x1125 piksela i dijagonalu od 5,8". U tome je navodno sporna činjenica da Apple nije od ukupnog broja piksela oduzeo one koji otpadaju na notch i zaobljene uglove ekrana – pa u stvarnosti iPhone X ima oko 10% manje aktivnih piksela i ekran stvarne dijagonale od 5,6875 inča.

Notch, kažete? Koji notch?
Notch, kažete? Koji notch?

Kao Appleov se krimen spominje i činjenica da su notch pokušali sakriti na marketinškim materijalima i ove uređaje oglašavali kao "samo ekran", što tužitelji karakteriziraju kao ilegalno zavaravanje potrošača. Osim optužbi za zavaravanje kupaca kroz marketing ova tužba navodi i da Apple netočno broji piksele na svojim zaslonima (tj. subpiksele unutar svake točke), pa je i stoga prosječni kupac naveden na krivi trag glede kvalitete ekrana u iPhoneima.

Od Applea tužitelji žele ishoditi prekid ovakve nepoštene prakse i navode da su time zavarani brojni kupci. Dakako, za sebe i sve druge koji su, ovako zavarani, kupili neki od spornih modela iPhonea zahtijeva se i primjerena odšteta.