Iz Corsaira stiže ultra-brzi SSD kompatibilan s novim procesorima Ryzen

MP600 prvi je nama poznat SSD koji se oslanja na novi Phisonov kontroler s podrškom za PCIe 4.0 sučelje

Denis Arunović srijeda, 29. svibnja 2019. u 19:15

Jedna od udarnih značajki nadolazećih procesora Ryzen 3000 i pripadajućeg čipseta AMD X570 jest korištenje PCI Express 4.0 sučelja kako za povezivanje procesora i čipseta, tako i za povezivanje ostalih komponenti na matičnu ploču. PCIe 4.0 u odnosu na PCIe 3.0 donosi dvostruko višu propusnost, a što je pak otvorilo put za dizajniranje SSD kontrolera osjetno veće brzine nego što je to do sada bilo moguće.

Jedan takav je i Phisonov PS5016-E16, kojeg je Corsair iskoristio kao mozak svog nadolazećeg SSD-a MP600. Za sada nisu poznate kompletne specifikacije SSD-a budući da ga Corsair nije službeno lansirao već samo najavio, no očekuje se da će biti dostupan tijekom srpnja, paralelno s novom generacijom AMD-ovih Ryzena i matičnim pločama s čipsetom X570. To su kao što znamo jedini sistemi koji će u dogledno vrijeme imati podršku za PCIe 4.0 jer Intelovi proizvodi istih značajki stižu tek sljedeće godine.

MP600 moći će ponuditi brzinu sekvencijalnog čitanja od čak 4.950 MB/s, a pisanja od 4.250 MB/s što je znatno više od bilo kojeg trenutno dostupnog SSD-a za kućna računala. Iako nisu objavljene informacije o kapacitetu, za očekivati je da će ići do 2 TB. SSD ima ugrađen i poprilično velik hladnjak koji će po svemu sudeći biti esencijalan za postizanje visokih performansi. Treba napomenuti da i dosta ploča s X570 čipsetom ima aktivno hlađenje, vrlo vjerojatno zbog toga što PCIe 4.0 kontroler troši više energije, pa tako i otpušta više topline.