Američka filmska akademija staje na kraj piratstvu ukidanjem "screener" DVD-a

DVD i Blu-Ray diskovi s filmovima koji se šalju članovima Akademije na recenziju vrlo često su završavali kao piratizirani. Od sljedeće godine više ih neće biti

Sandro Vrbanus subota, 2. svibnja 2020. u 15:30

Ako ste među onima koji s vremena na vrijeme zavire "s one strane torrenta" i odande ilegalno preuzmete poneki novi holivudski film, vjerojatno ste primijetili da se neki od njih u distribuciji nađu označeni kao screener. Ova oznaka stoji uz filmove koji su na Internet piratskim kanalima "procurili" s DVD i Blu-Ray diskova poslanih članovima Američke filmske akademije kako bi ih ovi pogledali i ocijenili ih u procesu dodjele godišnjih nagrada Akademije, Oscara.

Filmovi tada obično završe na računalima mnogih korisnika torrent servisa uz poznatu oznaku "DVDscr" u nazivu datoteke. Iako screeneri svojim originalnim primateljima dolaze najčešće s digitalnim potpisima pomoću kojih je moguće identificirati tko je pustio film u ilegalnu distribuciju, izvore je obično teško utvrditi. Budući da se proizvode i šalju deseci tisuća takvih kopija, gotovo je nemoguće spriječiti da barem jedan primjerak ne završi kod nekoga tko će ga pustiti u ilegalnu distribuciju.

Prelazak na digitalne kanale

Ovakvi prizori mogli bi postati prošlost
Ovakvi prizori mogli bi postati prošlost

Ali svemu jednom dođe kraj. Od sljedeće godine, tj. od 93. sezone Oscara, članovi Akademije više neće poštom dobivati svoje kopije filmova na recenziju, najavljeno je iz ove organizacije. Kao osnovni razlozi za ovu odluku ističu se održivost i ekologija, jer će se manje resursa trošiti na izradu fizičkih primjeraka filmova, no jasno je kako je i često piratstvo screenera jedan od razloga.

Umjesto diskova koji im stižu na kućnu adresu, od sljedeće godine članovi Akademije moći će filmove u konkurenciji za Oscare pogledati na Akademijinim internim projekcijama ili putem digitalnih kanala, za što će dobiti tek linkove.