Rusija strogo protiv piratluka: linkove će brisati unutar šest sati

Ruska Duma u proceduri ima zakon koji bi primorao sve internetske tražilice u toj zemlji da linkove na piratske sadržaje iz rezultata pretraživanja izbrišu u vrlo kratkom roku

Sandro Vrbanus četvrtak, 17. lipnja 2021. u 18:25

Već gotovo tri godine u Rusiji se radi na trajnom i sveobuhvatnom rješenju za uklanjanje piratskog sadržaja i onemogućavanje dijeljenje ilegalnih kopija autorskim pravom zaštićenih materijala putem Interneta. Osim što su veliki izdavači oštećeni, često se u javnosti proziva i internetske tražilice koje korisnicima olakšavaju pronalaženje piratskih sadržaja.

Jedan od problema riješen je stvaranjem centralizirane baze podataka koja sadrži informacije o svim zaštićenim sadržajima. Bazu popunjavaju izdavači, odnosno legalni vlasnici autorskih prava, a kada se nešto iz te baze nađe među rezultatima pretraživanja, tražilicama je lakše ukloniti poveznicu takav sadržaj.

Utrka pirata i zakonodavca

Ovoga tjedna u ruskom parlamentu, Dumi, predstavljen je prijedlog zakona koji bi ovu bazu podataka i brisanje linkova s tražilica stavio na višu legislativnu razinu. Spomenutoj bi bazi podataka imao pristup širi krug izdavača, pa bi se tako zakonski proširio opseg onoga što spada pod zaštitu. Dodatno, tražilice bi imale obvezu sve linkove na sadržaje unesene u tu bazu sa svojih stranica ukloniti u roku od najviše šest sati.

To bi trebalo spriječiti pirate da brzo generiraju alternativne linkove i na taj način šire ilegalno pribavljen sadržaj. Ako ga zastupnici u Dumi prihvate, ovaj zakon bi trebao stupiti na snagu 1. prosinca.