Uhićeni japanski youtuberi koji su od filmova kreirali sažetke u trajanju od 10-ak minuta

U Japanu je tijekom proteklih tjedana uhićeno nekoliko osoba koje su se bavile sve popularnijim YouTube formatom, kreiranjem kratkih sažetaka dugometražnih filmova, što krši autorska prava

Sandro Vrbanus nedjelja, 11. srpnja 2021. u 19:00

Svima je jasno da na YouTube ili neku drugu platformu ne smiju postaviti digitalnu kopiju nekog djela zaštićenog autorskim pravima, poput recimo igranog filma. No, u Japanu su se dosjetili pa su na YouTube počeli stavljati sažetke, tzv. "brze filmove". Bili su to 10-minutni pregledi sadržaja poznatih igranih filmova u kojima je gledatelj mogao na brzinu pogledati sažetak radnje cijelog filma. Naravno, ovakvi video sažeci najboljih trenutaka bili su sastavljeni od scena iz samih filmova, što je okarakterizirano kao kršenje autorskih prava.

Porastom popularnosti ovog formata reagirala je i japanska udruga koja štiti autorska prava, Content Overseas Distribution Association (CODA). Ona je tamošnjoj policiji prijavila više slučajeva postavljanja "brzih filmova" na YouTube, a po njihovoj prijavi policija je tijekom proteklih nekoliko tjedana uhitila pet počinitelja. Po japanskom zakonu o zaštiti autorskih prava, ovakvo kršenje prava originalnih autora predstavlja, naime, kazneno djelo.

Milijuni pregleda na YouTubeu

Postavljanje skraćenih verzija filmova (uz pripadajuću naraciju) i omogućavanje ljudima da ih gledaju besplatno može odvratiti publiku od gledanja izvornih filmova, što utječe na prihode vlasnika autorskih prava. Dodatnu otegotnu okolnost za uhićene predstavlja i činjenica da su njihovi 10-minutni sažeci na YouTubeu bili vrlo popularni i gledani, pa su oni od toga čak i zarađivali. Time je njihov "zločin" dobio i komercijalnu narav.

Uhićena skupina tereti se da je na ovaj način piratizirala sadržaj oko 100 filmova, a njihovi su uradci bili pregledani ukupno oko 477 milijuna puta. Procijenjena financijska šteta načinjena legalnim distributerima procijenjena je na pozamašnih 96 milijardi jena (5,5 milijardi kuna).

"Nakon ovih uhićenja mnogi od preko 50 korisničkih računa, koji su stavljali preglede filmova na YouTube, ugašeni su, a mnogo je i 'brzih filmova' uklonjeno", poručili su iz CODA-e. Njihova je akcija, dakle, donijela rezultate, a trebala bi poslužiti i kao opomena onima koji bi se mogli okušati u sličnim aktivnostima. Za sada nije poznato kakve kazne prijete prvima uhićenima za ovakva kršenja autorskih prava.