Apple se u Britaniji suočava s tužbom vrijednom milijardu dolara

Britanski sud je odlučio da će dopustiti tužbu protiv Applea koju su pokrenuli tamošnji developeri, žaleći se na nepravedno naplaćivane provizije na kupnju aplikacija i ostalog sadržaja

Matej Markovinović ponedjeljak, 15. travnja 2024. u 08:17
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Apple je bezuspješno pokušao odbaciti tužbu u Velikoj Britaniji vrijednu gotovo milijardu dolara, koju je protiv njih pokrenulo 1.500 britanskih developera. Tamošnji sud ovoga je tjedna odlučio da će tužba biti dopuštena i da će se suđenje nastaviti sljedeće godine.

Naime, developeri optužuju Apple da im je nepravedno naplaćivao visoke provizije do 30 posto na kupnje aplikacija i drugog sadržaja. Osim toga, kažu i da tehnološki gigant iz Cupertina zloupotrebljava svoju dominantnu poziciju na tržištu distribucije aplikacija na iPhoneima i ostalim Appleovim uređajima te traže naknadu štete.

Appleov odvjetnik još je u siječnju na saslušanju tvrdio da developeri ne mogu imati potraživanja u Velikoj Britaniji osim ako im nije naplaćena kupnja aplikacija i sadržaja putem UK App Storea. Sudac se nije složio s time zbog čega se ova priča i dalje nastavlja, prenosi Reuters.