Prodavala rabljenu odjeću putem Facebooka, pa je sud u Virovitici kaznio s preko 70.000 kuna

34-godišnja stanovnica Pitomače putem Facebook Marketplacea je prodavala rabljenu odjeću, a Općinski sud u Virovitici ocijenio je da je tako stekla protupravnu imovinsku korist

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 17. kolovoza 2020. u 15:51

Lokalni mediji javljaju kako je stanovnica Pitomače osuđena prošloga tjedna jer je putem platforme za oglase Facebook Marketplace prodavala rabljenu odjeću. Na taj je način 2017. godine uprihodila 6.181 kunu, 2018. godine više od 21 tisuće kuna, a u 2019., od siječnja do ožujka čak preko 43 tisuće kuna, doznao je Index.

Ovakvu praksu prodaje rabljene robe "na veliko" prekinuli su inspektori Državnog inspektorata i Carinske uprave i podnijeli prekršajni nalog. Izvjesna 34-godišnja Martina I. iz Pitomače tako je optužena da je prodajom odjeće protupravno stekla imovinsku korist. Navodi se i da je poslove dogovarala putem Facebook računa otvorenog na ime svoje maloljetne kćeri, a nije imala niti obrt ili poduzeće za prodaju odjeće.

Facebook Marketplace popularan je oglasnik za prodaju rabljenih stvari, no ne smijete se time baviti "profesionalno"
Facebook Marketplace popularan je oglasnik za prodaju rabljenih stvari, no ne smijete se time baviti "profesionalno"

Istražitelji su dokazali da je poduzetna žena nezakonito prodavala odjeću, a da za to nije imala registriranu djelatnost. Analizirali su promete po njezinom tekućem računu kao i privatne poruke koje je razmjenjivala s kupcima.

To što je riječ o rabljenoj odjeći nije utjecalo na presudu. U konačnici je kažnjena oduzimanjem protupravno stečene imovinske koristi u iznosu od 70.573,20 kuna, a dodano mora platiti i 2.100 kuna prekršajne kazne. Presuda još uvijek nije pravomoćna.