Ruski komunikacijski regulator zaprijetio Googleu novčanom kaznom zbog videozapisa na YouTubeu

Roskomndazor je još sredinom ožujka zatražio od Googlea da se uklone pojedini oglasi s YouTubea, no to im nije pošlo za rukom. Sad su se odlučili na ipak nešto drugačiji pristup

Matej Markovinović četvrtak, 31. ožujka 2022. u 13:05

Ruska agencija za tehnologiju i komunikacije, Roskomnadzor, zaprijetila je Googleu novčanom kaznom zbog nepoštovanja naredbi Rusije o uklanjanju određenih ilegalnih videozapisa s YouTubea, izvijestio je The Washington Post.

Naime, Roskomndazor je na Telegramu upozorio da bi kazna mogla iznositi i do osam milijuna rubalja (oko 85.000 eura) te bi, ako Google ponovi prekršaj, mogla doseći i do 20 posto tvrtkinog godišnjeg prihoda.

Roskomnadzor tvrdi da YouTube promiče distribuciju lažnog sadržaju o „posebnoj vojnoj operaciji“ u Ukrajini te optužuje platformu za diskreditaciju ruske vojske. Osim toga, navode i da se na platformi može pronaći ekstremistički sadržaj koji poziva na provođenje nasilnih akcija protiv ruskih vojnika.

Kako prenosi The Verge, trenutno nije jasno na koje se YouTube videozapise Roskomndazor poziva, ali ova prijetnja vjerojatno ima veze s pritužbom regulatora s početka ožujka kada su zatražili od YouTubea da ukloni oglase koji, kako kažu, promiču uništavanje ruskih i bjeloruskih željeznica.

„Radnje administracije YouTubea su terorističke prirode i ugrožavaju život te zdravlje ruskih državljana. Roskomndazor se kategorički protivi takvim reklamnim kampanjama i zahtijeva od Googlea da što prije prestane s emitiranjem antiruskih videozapisa“, objavili su iz Roskomnadzora 18. ožujka.

Google se još nije službeno oglasio o prijetnji Roskomnadzora.