Apple preuzima Asaii, startup koji se bavi analizom glazbe

Asaii, startup iz Silicijske doline koji se bavi analitikom u području glazbe, navodno će postati dijelom Applea

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 15. listopada 2018. u 14:45

Apple je, prema danas potvrđenim informacijama, odlučio preuzeti američki startup sa sjedištem u Silicijskoj dolini, Asaii. Ovu kompaniju osnovali su ljudi s višegodišnjim iskustvom u tehnologiji i glazbenoj industriji, s misijom da na zagušeno tržište digitalne glazbe donesu promjenu u vidu boljih i transparentnih analitičkih podataka.

Asaii je do sada predstavio analitičke usluge koje služe za otkrivanje novih glazbenih talenata na streaming uslugama. Cilj im je omogućiti da talentiraniji glazbenici ne ostanu nezapaženi pored razvikanijih i marketinški moćnijih imena, tj. da se sustav vrednovanja glazbe temelji na meritokraciji – drugim riječima, da se boljima daje više prostora. Za analitiku Asaii se koristi automatiziranim algoritmima i strojnim učenjem koji slažu playliste prema ukusu slušatelja i kvaliteti dostupne glazbe.

Njihov rad zapeo je za oko i velikom Appleu pa su ih odlučili preuzeti. Potvrdio je to osnivač startupa Asaii za portal Music Ally. Kompanija će biti ugašena do kraja ovog mjeseca a njihovi će zaposlenici prijeći u Apple gdje će raditi na "razvoju budućnosti glazbene industrije". Po svemu sudeći Asaiijeva će tehnologija biti na neki način integrirana u uslugu Apple Music.

Po neslužbenim informacijama Apple je za ovu akviziciju platio nešto manje od 100 milijuna dolara. Ovaj potez dodatno potvrđuje Appleove ozbiljne namjere kad je riječ o velikim investicijama u glazbenu industriju – nedavno su, podsjetimo, preuzeli i Shazam, mobilnu aplikaciju za prepoznavanje glazbe.