Asus ROG Strix Z790-E Gaming WiFi II - Entuzijasti, pozor!

Moćan hardver i bogate mogućnosti karakteriziraju novo izdanje Asusove ploče iz linije ROG Strix, lansirane paralelno s Intelovim procesorima 14. generacije

Lorenzo Pauković srijeda, 22. studenog 2023. u 06:00
Specifikacije
Čipset Intel Z790
Socket LGA 1700
Memorija 4x DDR5 (do 192 GB)
PCIe konektori 1x PCIe 5.0 x16, 2x PCIe 4.0 x16 (x4)
SATA / M.2 4x SATA3 (čipset) / 1x M.2 PCIe 5.0 x4 (CPU), 4x M.2 PCIe 4.0 x4
Mreža 2,5 GbE (Intel I226-V), Intel BE202 Wi-Fi 7 + Bluetooth 5.4
Audio Realtek ALC4080
Stražnji konektori 1x USB 3.2 Gen 2x2 Type-C, 1x USB 3.2 Gen 2 Type-C, 11x USB 3.2 Gen 2 Type-A, 1x HDMI, 1x DisplayPort, 2x Wi-Fi, 1x LAN, 5x audio, 1x SPDIF
Jamstvo 2 godine
Dojam Odličan izbor za korisnike koji spadaju u grupu entuzijasta, ali ne mare za luksuze koje donose Asusove najprestižnije matične ploče

Osvježavanje linija matičnih ploča Asus je nastavio i sa serijom Strix. Za sve one koji su zbunjeni u dugim nazivima i pukim brojem linija Asusovih matičnih ploča, linija Strix ubačena je u podbrend ROG, gdje su proizvodi Strix ponešto jeftiniji, ali i dalje prilično moćni.

Matična ploča ROG Strix Z790-E Gaming WiFi II blaga je nadogradnja modela od prošle godine, na što se odnosi sufiks "II" u nazivu proizvoda. Najveća novost jest podrška za Wi-Fi 7, u obliku Intelove bežične mrežne kartice BE202, s podrškom za Bluetooth 5.4. Ako uspoređujemo taj model iz linije Strix s nedavno testiranim, luksuznim pločama ROG Maximus Formula i Dark Hero, moramo reći da je razlika u nižoj cijeni Strixa najvećim dijelom uvjetovana izbacivanjem dodatnih metalnih ojačanja te korištenjem nešto jednostavnijeg pakiranja.

Mogućnosti i izrada

VRM jedinica zadobila je određene nadogradnje u odnosu na prošlogodišnji model. Tako sada, umjesto 90 A po fazi, svaka faza na novoj ploči može isporučiti čak 110 A struje. Raspored faza je 18+1+2, od kojih su posljednje dvije pomoćne. Kao što smo već naveli u drugim osvrtima, pumpanje brojeva ne znači da će nova ploča nužno biti stabilnija prilikom ekstremnog overklokiranja, ali lijepo je znati da proizvođači unapređuju postojeća rješenja.

Lijepo je vidjeti mnoštvo USB konektora, a još je ljepše znati da je jedan 20-gigabitni, a svi ostali 10-gigabitni
Lijepo je vidjeti mnoštvo USB konektora, a još je ljepše znati da je jedan 20-gigabitni, a svi ostali 10-gigabitni

Sve nove ploče testirali smo s Intelovim novim pulenom i7-14700K, a prilikom maksimalnog opterećenja, ugrađeni senzor VRM-a nije pokazivao temperaturu veću od 58 °C, što smatramo odličnim rezultatom. Kad smo već spomenuli hlađenje, rješenje na ovogodišnjem modelu ne razlikuje se od prethodnika – postoje dva pasivna bloka, koji su spojeni jednom toplovodnom cijevi, a lijevi hladnjak prekriva blago redizajnirani i osvijetljeni ROG logo. Osim njega, ponešto su redizajnirani i pasivni hladnjaci iznad M.2 slotova, iako primjećujemo da ovogodišnji model više ne posjeduje toplovodnu cijev nad hladnjakom prvog od njih.

Situacija s PCIe konektorima identična je kao i dosad. Ploča nudi tri PCIe konektora, od kojih je samo najgornji pune PCIe 5.0 x16 brzine, dok su preostala dva spojena na čipset i donose brzine od PCIe 4.0 x4. Identični slučaj nastavlja se i s M.2 konektorima – njihov broj i performanse jednaki su. Tako se prvi M.2 slot nalazi iznad PCIe 5.0 x16 konektora te je spojen izravno na CPU i donosi brzinu PCIe 5.0 x4. Još je jedan M.2 konektor spojen na CPU, ali on donosi performanse od PCIe 4.0 x4, a preostala tri spojena su na čipset i donose brzine PCIe 4.0 x4. Njima se još pridružuju četiri SATA porta.

Novost je bežična mrežna kartica s podrškom za standard Wi-Fi 7
Novost je bežična mrežna kartica s podrškom za standard Wi-Fi 7

Međutim, napredak je evidentan kada su u pitanju USB konektori. Nova ploča nudi ih veći broj, viših performansi. Na stražnjoj pločici s konektorima uočavamo ukupno 12 USB portova. Dva od njih fizički su Type-C, od kojih jedan donosi brzinu USB 3.2 Gen 2x2 (20 Gbit/s), dok je drugi USB 3.2 Gen 2 (10 Gbit/s). Od preostalih deset, apsolutno svi su USB Type-A i brzine od 10 Gbit/s, što je odlično i zapravo smatramo da bi svaka ploča te cijene trebala imati sličan raspored stražnjih USB-ova. Interni konektori nadograđeni su s još jednim USB 2.0 headerom za dva USB konektora. Preostala dva headera nude podršku za dva USB 3.2 Gen 1 konektora, te jedan USB 3.2 Gen 2x2 Type-C s podrškom za Power Delivery do 30 W. Bežičnu mrežu već smo spomenuli, a za žičnu mrežu i dalje se koristi Intelov 2,5-gigabitni I226-V kontroler. Tu je još i Realtekov zvučni čip ALC4080, potpomognut Savitechovim pojačalom SV3H712.

S obzirom na sve navedeno, očito je kako je Strix Z790-E Gaming WiFi II matična ploča visoke klase, koja ispunjava zahtjeve entuzijasta, doduše, uz nešto manje prestiža u odnosu na modele Maximus Formula i Dark Hero. To je proizvod s mnoštvom vrlina, poput velikog broja brzih USB konektora, odlične kvalitete izrade, moćnog UEFI-ja te rafiniranog popratnog softvera. Jedini kamen spoticanja bit će cijena – traženih 580 eura za većinu će biti previše, iako je osjetno manje od preko 800 eura, koliko stoje Maximus Formula i Dark Hero.

Asus ROG Strix Z790-E Gaming WiFi II

  • Odlična kvaliteta izrade
  • Sposoban VRM naponski sklop
  • Odlično hlađenje VRM naponske jedinice
  • Moćan i stabilan UEFI
  • Podrška za Armoury Crate
  • Nenapadno RGB osvjetljenje
  • Podrška za Wi-Fi 7
  • Velik broj USB konektora
  • I dalje prilično visoka cijena
Dodatne mogućnosti 9
Ponuda konektora 9
VRM i hlađenje 9
Performanse 9
Cijena 6
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 580 eura Prikaži sve cijene Ustupio: ASUS
Bug 374 siječanj 2024.