Kineske tehnološke tvrtke koriste pravnu rupu za pristup naprednim AI čipovima u SAD-u

Američka vlada zabranila je prodaju najnaprednijih čipova za umjetnu inteligenciju kupcima u Kini, no to ne sprječava kineske tvrtke da kupuju ili iznajmljuju Nvidijine čipove ako se koriste unutar Sjedinjenih Država

Ivan Podnar petak, 7. lipnja 2024. u 09:50
📷 Ilustracija: DALL-E
Ilustracija: DALL-E

Kineske tvrtke trude se pronaći alternativne načine kako do čipova kao što su H100 i njegov prethodnik, A100, nakon što je SAD krajem 2022. godine uveo zabranu na prodaju čipova u Kini. Ovu je tematiku obradio TheInformation, nabrojeni su neki primjeri, a u svemu tome nazire se geopolitička paranoja u kojoj se traže "zlonamjerne cyber aktivnosti" kineskih kompanija u SAD.

ByteDance

ByteDance, vlasnik TikToka, iznajmljuje centre s najnaprednijim Nvidijinim čipovima od Oraclea. Broj Nvidia čipova kojima ByteDance može pristupiti relativno je mali u usporedbi s onim što koriste američke AI kompanije kao što su OpenAI i Anthropic, ali je više nego dovoljan za obuku složenih konverzacijskih AI modela koji mogu pokretati chatbotove, glasovne asistente i druge tehnologije koje automatiziraju kodiranje, pisanje, stvaranje videa ili druge aktivnosti. Riječ je otprilike više od 1500 H100 i nekoliko tisuća A100. ByteDance je još prošle godine također naručio značajne količine Nvidia čipova u Kini, iako su ti čipovi slabije verzije od onih dostupnih u SAD-u.

Oracle-ov podatkovni centar u Austinu, Teksas
Oracle-ov podatkovni centar u Austinu, Teksas

Tencent

Tencent, društveni i gaming div, deseta najveća kompanija na svijetu, već ima podatkovne centre u Frankfurtu, Mumbaiju, Seulu, Moskvi i Silicijskoj dolini, ali oni nisu opermljeni najnovijom tehnologijom. Zato razgovaraju s Nvidijom o kupnji novih čipova kako bi unaprijedili te centre i izgradili nove. Kako je izvoz zabranjen, jedina je moguća varijanta izgraditi AI "tvornice" u SAD.

Alibaba i drugi

Alibaba Cloud, ogranak Alibaba grupe za računalstvo u oblaku, nudi usluge računalstva, pohrane, mreže i baze podataka putem 89 podatkovnih centara koji se nalaze u 15 zemalja, Korporacija Alibaba se širi i treba najnapredniju tehnologiju kako bi pospješila rast svojih poslovnih jedinica, kao što su Alibaba.com, AliExpress, Taobao, Tmall, Lazada i Youku.

China Telecom, veliki državni bežični operater, također dogovara aranžmane s američkim cloud servisima.

Sami stvorili rupu

Američko ministarstvo trgovine, koje izdaje izvozna ograničenja, svjesno je rupe koju kineske tvrtke koriste. Ranije ove godine, odjel je objavio predloženo pravilo prema kojem bi američki pružatelji cloud servisa morali provjeriti identitet svojih stranih korisnika i obavijestiti vladu o svim strancima koji obučavaju velike AI modele da bi se “mogao koristiti u zlonamjernim cyber aktivnostima.”

Zgrada Ministarstva trgovine u Washingtonu, D.C.
Zgrada Ministarstva trgovine u Washingtonu, D.C.

Međutim, predloženo pravilo usredotočeno je na pružatelje cloud servisa, a ne na tvrtke koje kupuju Nvidia čipove, tako da se za sada ne odnosi na one kineske kompanije koji žele kupiti čipove, graditi centre i razvijati umjetnu inteligenciju sa svojim podacima u SAD-u.