Kirin A1 - novi čipset za nosive i audio uređaje

Huawei je na ovogodišnjem IFA sajmu predstavio prvi nosivi BT 5.1 & BLE 5.1 čipset - Kirin A1 koji donosi podršku za TWS slušalice i nosive uređaje s LiteOS-om

Stjepan Bilić četvrtak, 12. rujna 2019. u 06:00

Huawei je na ovogodišnjem IFA sajmu uz novi Kirin 990 5G čip za pametne telefone predstavio i novi čipset za slušalice i nosive uređaje – Kirin A1. Novi čip donosi podršku za TWS slušalice (True Wireless Stereo), nosive uređaje s LiteOS-om te naprednu audio tehnologiju kojoj je cilj korisnicima osigurati vrhunsko audio iskustvo.

Kirin A1 čip je prvi BT / BLE čip na tržištu certificiran Bluetooth 5.1 standardom. Sastoji se od ukupno četiri modula: napredne Bluetooth procesorske jedinice, jedinice za obradu zvuka, štedljivog procesora za nisku potrošnju energije te zasebne jedinice za upravljanje energijom, osiguravajući tako učinkovitu i stabilnu vezu između raznih uređaja.

Huaweijeve nove bežične slušalice Freebuds 3 temelje se upravo na Kirin A1 čipu. Zahvaljujući tome, pametni telefon sada prenosi signal izravno na pojedinu slušalicu, bez potrebe za dosadašnjom komunikacijom između obje slušalice. Na taj se način izbjegavaju problemi viđeni na nekim od prvih modela pravih bežičnih slušalica poput nestabilnosti prijenosa, nestabilnosti veze, latencije te velike potrošnje energije.

Prema podacima iz Huaweijevih laboratorija Freebuds 3 slušalice značajno smanjuju latenciju (na 190 ms) što rezultira stabilnim, sinkroniziranim zvukom i slikom. Kirin A1 podržava prepoznavanje buke i ambijentalnog zvuka u stvarnom vremenu, omogućujući visokokvalitetne telefonske pozive i glazbeni doživljaj. Kroz 3A algoritam smanjenja buke čipset može oslabiti pozadinsku buku i omogućiti jasniji zvuk. Poboljšani algoritam prepoznavanja govora omogućava korisnicima da aktiviraju uređaj vlastitim glasom, lako pristupe AI asistentu i navigiraju uređajem bez korištenja ruku.

Kako hardver malo vrijedi bez dobrog softvera, Huawei je posebnu pažnju posvetio i tom dijelu pametnih i nosivih uređaja. Od 2012. godine u razvoju je LiteOS-IoT orijentirana softverska platforma koju Huawei koristi u raznim uređajima poput pametnih telefona, nosivih uređaja, rješenja za pametne domove, gradskih javnih usluga i sl. Budući je LiteOS prilagodljiv glavnim čipovima i modulima osigurane su maksimalne performasne.

LiteOS može apstrahirati funkcije hardvera i generirati standardna sučelja s bogatim mogućnostima (poput povezivanja uređaja i oblaka, male potrošnje energije, senzora i AI-ja). HUAWEI Freebuds 3 opremljen je LiteOS-om koji omogućava bržu vezu između više Huawei uređaja.

Huaweijeva audio strategija fokusira se na pet glavnih kategorija audio proizvoda:

  • prave (TWS) bežične slušalice
  • međusobno povezane bežične slušalice
  • pametne naočale
  • Bluetooth zvučnike
  • i nadolazeće naglavne slušalice

Freebuds 3 bežične su slušalice s 14,2-milimetarskim driverima (dynamic) i bogatim basom. Vrlo su lagane, svaka ima masu od oko 4,5 grama. Dimenzije su im 41,5 x 20,4 x 17,8 milimetara. Unutar svake slušalice nalazi se baterija od 30 mAh koje će s jednim punjenjem omogućiti do četiri sata rada. Dodatnih 20 sati rada moguće je dobiti s nadopunjavanjem putem Charging Casea koji također ima vlastitu bateriju od 410 mAh.

Punjenje Charging Casea moguće je na dva načina - žično (USB-C) i bežično (Qi 2W). Za potpuno punjenje bit će dovoljno Freebuds 3 slušalice pospremiti u Charging Case na sat vremena, a isto toliko vremena je potrebno i da Charging Case u potpunosti napuni svoju bateriju.

U slučaju da se slušalice koriste uz pametni uređaj na kojemu je instaliran EMUI 10, slušalice tada mogu prepoznati nosi li ih korisnik ili ne. Uparivanje slušalica s pametnim uređajima s EMUI 10 je vrlo jednostavno, potrebno je otklopiti poklopac i tapnuti na zaslon pametnog uređaja. Freebuds 3 stižu u dvije boje – Black i Ceramic White.