Mediatek predstavio Dimensity 1000+ čip

Mediatek je predstavio poboljšanu inačicu Dimensity 1000 čipa. Novi Dimensity 1000+ čip donosi par poboljšanja koja će osigurati bolji gaming na mobilnim uređajima

Stjepan Bilić ponedjeljak, 11. svibnja 2020. u 07:00

Mediatek je predstavio poboljšanu inačicu čipa Dimensity 1000. Novi model donosi par poboljšanja koja će osigurati bolji gaming na mobilnim uređajima. Shodno tomu, nazivu je dodan znak „+“ što je rezultiralo nazivom Dimensity 1000+.

Novi čip donosi podršku za zaslone frekvencije osvježavanja 144 Hz te razlučivosti 1080+. MiraVison Engine pobrinut će se za kvalitetniji SDR video, a može ga i konvertirati u HDR10+. Poput svog prethodnika i Dimensity 1000+ čip proizveden je u 7-nm procesu, ima osam jezgri (4x Cortex-A77 i 4x Cortex-A55) i grafiku Mali-G77 MP9 te podršku za četverokanalnu LPDDR4X memoriju.

Za svoj novi čip Mediatek je razvio 5G UltraSave tehnologiju koja će, kako joj sam naziv govori, smanjiti potrošnju energije od strane modema. Nova tehnologija omogućava dinamičko prebacivanje između modova s niskim i visokim protokom čime se potrošnja energije može smanjiti do 32%.

Modem u punoj brzini može kreirati dva 5G sub-6 GHz linka i osigurati brzinu downloada do 4,7 Gbps te brzinu uploada do 2,5 Gbps. Mediatek je osigurao i podršku da telefoni s dva SIM utora mogu na obje SIM-ice koristiti 5G mrežu. Mediatekov 5G modem ima i mogućnost neprimjetnog prebacivanja između 5G i 4G mreža, ovisno o kvaliteti signala.

Za što bolje performanse pobrinut će se HyperEngine 2.0 čija je zadaća skaliranje CPU i GPU frekvencija te upravljanje memorijom (RAM). Napomenimo i kako se Dimensity 1000+ čip odlikuje smanjenjem kašnjenja Wi-Fi i Bluetooth veza te kako je opremljen anti-jamming tehnologijom čija je zadaća načiniti ga otpornim na smetnje. Shodno tomu gameri ne bi trebali imati problema s korištenjem Bluetooth slušalica i kontrolera tijekom gaminga.

Prvi mobitel koji će na tržište stići s navedenim čipom jest iQOO Z1. Za sada je poznato kako će Z1 imati 144 Hz zaslon, podršku za 5G mreže te kako će biti namijenjen gamerima.