Ryzen APU-ovi – odličan potencijal za overklokiranje

Novi AMD-ovi procesori s integriranom grafikom nude iznimne mogućnosti izvlačenja dodatnih performansi overklokiranjem

Denis Arunović srijeda, 17. siječnja 2018. u 07:00

O Ryzenima 2 već smo detaljnije pisali, no pozabavili smo se primarno modelima bez integrirane grafike koji su tek najavljeni i stižu na tržište u travnju. Prije toga, sredinom veljače, u dućane će stići APU-ovi koji pripadaju istoj seriji, a u sebi osim Zen+ jezgri imaju i integriranu Vega grafiku.

Dva čipa odazivaju se na oznake Ryzen 5 2400G i Ryzen 3 2200G, a na tržištu zamjenjuju starije Ryzene 5 1400 i Ryzene 3 1200 koji nemaju integriranu grafiku. Specifikacije su im sljedeće:

Kod tumačenja relativnih performansi integrirane grafike treba imati na umu da je kod diskretnih Vega kartica broj nakon imena ujedno i broj CU-ova. Samim time grafika u Ryzenu 3 2200G najmanje je osam puta slabija od Vege 64, a u Ryzenu 5 2400G nešto manje od šest puta. Zvuči jadno, zar ne?

Štos je u tome da je u usporedbi s ostalim integriranim grafikama ovo izvrsno. Štoviše, ako želite performanse Ryzena 5 2400G dobiti diskretnom grafičkom karticom, potrebno je baviti nešto u klasi GeForce GT 1030, kartice koja košta oko 600 kuna.

Performanse grafike u modelu 2400G omogućavaju igranje dosta zahtjevnih naslova pri Full HD rezoluciji (uz pretpostavku kresanja kvalitete vizuala) što nije moguće na skupljem Intelovom Coreu i5-8400. Sličan je odnos snaga između slabijeg modela 2200G i Corea i3-8100 – najjeftinijeg Coffee Lakea.

No ono što se posebno plijeni pažnju su znatne mogućnosti overklokiranja ovih novih procesora. Već su se i Ryzen procesori pokazali zanimljiv za overklokiranje zbog toga što su svi otključani, a performanse im solidno rastu ne samo kada se overklokira takt jezgri već i kad dižemo takt memorije. U slučaju APU-ova u cijelu priču treba ukalkulirati mogućnost overklokiranja integriranog GPU-a.

Što možemo očekivati od overklokiranja APU-a pokazao nam je tijekom AMD-ovog CES Tech Daya Sami Makinen, jednom davno poznati ekstremni overkloker, a danas PR manager u AMD-u. Sami je demonstrirao overklokiranje Ryzena 5 2400G uz pomoć Ryzen Master alata za overklokiranje u nekoliko koraka.

U prvom koraku brzine memorije podignuta je s 2400 na 3.200 MHz što je rezultiralo porastom 3DMark First Strike rezultata s 2.911 na 3.320. U drugom koraku GPU je overklokiran na na 1.550 MHz čime je dobiven rezultat od 3.596 bodova. Naposljetku je memorija dignuta na 3.600 MHz, a GPU na 1.675 MHz što je rezultiralo rezultatom od 4.048 bodova – 39% višim od originalnog. Još impresivnije je što je sve skupa izvedeno uz pomoć Box hladnjaka na Gigabyteovoj mini-ITX ploči, iako je Sami napomenuo da je za 24-satnu stabilnost preporučljivo skresati takt GPU-a na 1.550 MHz. To i dalje znači da je iz GPU-a moguće izvući 30-ak posto performansi više u odnosu na tvorničke postavke, pod uvjetom da ne škrtarite na memoriji.

Za kraj, spomenimo i da je AMD nedavno u svoju ponudu dodao još jedan hladnjak namijenjen korisnicima koji žele složiti kompletno računalo u AMD-ovim bojama. Hladnjak se zove Wraith Prism, a u AMD-ovoj je gami smješten iznad modela Wraith Max koji je do sad bio najjači AMD-ov hladnjak. Wraithu Max je uzgred rečeno smanjena cijena na 45 dolara dok za Prism cijenu još nije definirana. 

Što je novo s Prismom? Kao što vidite na slici, izgleda znatno atraktivnije u odnosu na Max jer osim RGB prstena ima i osvjetljene lopatice odnosno cijelo tijelo propelera. Osvjetljenje je također moguće isključiti korištenjem takozvanog Dark Modea namijenjenog, kako AMD kaže, RGB nevjernicima. Osim ušminkavanja, Wraith Prism ima optimizirano tijelo u kontekstu kombiniranja s visokim memorijskim modulima. U standardnom načinu rada hladnjak generira 39 dBA buke, no postoji i OC mod u kojem su performanse, ali i buka viši.