TSMC započinje s gradnjom postrojenja za 3-nanometarske čipove

Tvrtka TSMC kupila je 30 hektara prostora u Southern Taiwan Science and Technology Parku gdje će niknuti njihovo postrojenje za proizvodnju 3-nanometarskih čipova

Matija Pavlić utorak, 29. listopada 2019. u 06:00

Tvrtka TSMC u posljednje je vrijeme poznata po svojim inovacijama na području proizvodnje čipova. Novi čipovi bazirani na 5-nanometarskom proizvodnom procesu svoju bi premijeru trebali doživjeti iduće godine, a već su veliki koraci napravljeni što se tiče istraživanja čipova baziranih na 2-nanometarskom proizvodnom procesu.

U međuvremenu, tajvanska bi se tvrtka trebala posvetiti čipovima baziranima na 3-nanometarskom proizvodnom procesu. Prema izvorima iz Kine, TSMC je u Tajvanu kupio prostor od 30 hektara u Southern Taiwan Science and Technology Parku gdje je tvrtka već prisutna s preko 10 tisuća zaposlenih.

Na kupljenom prostoru trebalo bi niknuti postrojenja za proizvodnju 3-nanometarskih čipova, koji će svoju premijeru doživjeti u prvim mjesecima 2023. godine ili najranije krajem 2022. godine. Vrijednost investicija vezanih za ovo postrojenje procjenjuje se na oko 19,5 milijardi američkih dolara.

Što se tiče konkurencije, Samsung bi proizvodnju svojih 3-nanometarskih čipova trebao započeti prije TSMC-a i to tijekom 2021. godine, no ti će se čipovi bazirati na GAA (gate-all-around) tehnologiji čija će gustoća biti manja od planiranih TSMC-ovih 3-nanometarskih čipova.