Još jedan besplatni font posebno prilagođen developerima

JetBrains Mono trebao bi olakšati čitanje programskog koda tako što će znakove vertikalno sažeti, jasno istaknuti razlike među onim sličnima i bitne stvari istaknuti ligaturama

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 27. siječnja 2020. u 06:00

Prošle smo jeseni pisali o fontu Cascadia Code koji je izišao iz Microsoftove radionice, a namijenjen je developerima. Programerski font čistog izgleda koji olakšava čitanje gusto zbijenih linija programskog koda, uz posebno prilagođene ligature (spajanje više znakova u jedan), te oblici znakova koji ne dovode do zabune u identificiranju pojedinih brojeva i slova – sve to prednosti su još jednog novog fonta koji se nedavno pojavio.

Podržani i hrvatski znakovi

Ovoga puta riječ je o neovisnom autoru koji je još k tome i besplatno dao na raspolaganje novi font, JetBrains Mono. Ovaj je font besplatan i open source, a posebno se diči čitljivošću dužih redova koda koje donekle vertikalno komprimira. U njemu postoji 138 ligatura posebno prilagođenih programiranju, a podržano je čak 145 jezika, među kojima je, dakako, i hrvatski.

JetBrains Mono dolazi u četiri debljine i pripadajuća kurziva, a u njemu ćete najlakše, kažu autori, razlikovati znakove “1”, “l” i “I”.

Font je  moguće potpuno besplatno preuzeti sa službene stranice projekta.