SAD traži programere vične 60 godina starom programskom jeziku COBOL

Nekoliko saveznih država u SAD-u našlo se u problemu jer su im počeli zakazivati računalni sustavi za praćenje nezaposlenosti izrađeni prije više desetaka godina

Sandro Vrbanus subota, 11. travnja 2020. u 20:51

COBOL, odnosno "common business-oriented language", programski je jezik nastao 1959. godine. Unatoč tomu, procjenjuje da je u upotrebi diljem svijeta (podatak iz 2017. godine) oko 200 milijardi linija programskog koda pisanog u njemu. Glavni korisnici sustava zasnovanih na COBOL-u su banke, državne administracije i drugi korisnici poslovnih aplikacija na sada već uvelike zastarjelim računalnim sustavima poput mainframe rješenja iz šezdesetih ili sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Posljednja stabilna inačica COBOL-a objavljena je 2014. godine.

Primjer COBOL koda
Primjer COBOL koda

Kriza koju je pokrenula pandemija koronavirusa ponovno je dovela ovaj programski jezik u fokus. Naime, sustavi koji prate nezaposlenost u SAD-u vezani su za državne administracije u nekoliko saveznih država i dovoljno su stari da koriste COBOL. U proteklim tjednima broj nezaposlenih tamo drastično raste, a sustavi se teško nose s tim opterećenjem.

40 i više godina stara mainframe računala nasušno trebaju pomoć, pa su stoga vlasti, primjerice one u New Jerseyu, Kansasu i Connecticutu, pozvale sve koji se razumiju u COBOL da im se jave. Svaka pomoć u kodiranju u ovom jeziku je dobrodošla dok se prastari računalni sustavi ne zamijene modernijima.

IBM i Linux Foundation pomažu

IBM, na čijim starim računalima su zasnovani sustavi o kojima se ovdje govori, odlučio je pomoći u ovoj situaciji. U dogovoru s Linux Foundationovim projektom Open Mainframe pokrenuli su tri inicijative koje bi mogle privremeno odgovoriti na kriznu situaciju. Pokrenuli su forum na kojem će se COBOL programeri okupljati, dodatni forum s tehničkim rješenjima, te stranicu s besplatnim treninzima za ovaj programski jezik.

Prilika je to za sve početnike da nauče nešto o COBOL-u i eventualno pronađu posao, kao i za one koji su nekada u njemu radili da osvježe pamćenje. IBM kaže da će svima koji su vični programiranju u tom jeziku pomoći u pronalaženju angažmana.