Studenti FER-a mogu online naučiti raditi na softveru korištenom u autoindustriji

FER i GlobalLogic pokrenuli su online edukacijski modul na temu AUTOSAR-a, automobilskog standarda za otvorenu i standardiziranu softversku arhitekturu

Sandro Vrbanus četvrtak, 14. svibnja 2020. u 11:35

GlobalLogic Hrvatska i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) pokrenuli su online edukacijski modul za studente FER-a na temu AUTOSAR-a (Automotive Open Systems Architecture), koji predstavlja automobilski standard uspostavljen s ciljem stvaranja otvorene i standardizirane softverske arhitekture. Na ovaj način studenti će dobiti mogućnost učiti vještine koje su tražene na softverskom tržištu i povećati svoju konkurentnost na tržištu rada.

Velik interes studenata

Edukacijski modul organiziran je kao vještina (izvannastavni kolegij) na FER-u tijekom kojeg studenti stječu praktična znanja o relevantnim tehnologijama na tržištu rada kroz partnerstvo između fakulteta i industrije koja takve kadrove zapošljava. Studenti FER-a dobili su priliku stjecati praktična znanja o AUTOSAR-u u ljetnom semestru ove akademske godine, a interes studenata bio je velik što pokazuje i do kraja popunjena predviđena kvota od 30 studenata za prvu godinu provedbe kolegija.

Nastava će trajati do lipnja, pri čemu će u izvedbi predavanja i laboratorijskih vježbi sudjelovati 10-ak softverskih inženjera iz GlobalLogica, s dugogodišnjim iskustvom rada na digitalnim inovacijama u automobilskoj industriji.

GlobalLogic je edukacijski modul pripremio u suradnji s poslovnim partnerom, njemačkim dobavljačem softvera za automobilsku industriju tvrtkom Elektrobit. Osim pristupa specifičnim tematskim materijalima, Elektrobit je modul podržao ustupivši svoj visoko sofisticirani komercijalni softver koji se koristi prilikom dizajniranja i razvoja AUTOSAR sustava za moderne automobile.

Stjecanje praktičnog znanja

Edukacijski modul pokriva većinom klasičnu platformu AUTOSAR, no bit će pokrivena i adaptivna platforma AUTOSAR te će se prikazati njihove glavne razlike i kada se koja od njih koristi u autoindustriji. Studenti će dobiti priliku raditi na komercijalnim alatima koji se koriste za razvoj i validaciju aplikacija elektroničkih upravljačkih jedinica u automobilskoj industriji.

ECU-i su glavne komponente u modernim automobilima koje upravljaju sa svim sustavima – od bazičnih, kao što je kontrola motora i kočničkog sustava, preko infotainmenta, regulacije klime, sve do sigurnosnih sustava kao što je airbag. U modernim automobilima ih ima i više od 100, a imperativ je omogućiti upravljanje vozilom u realnom vremenu. Kako bi stekli praktično znanje, studenti će tijekom laboratorijskih vježbi konfigurirati, validirati i generirati jednostavne aplikacije za upravljanje ECU-ima.