U Googleu se najčešće koriste ova četiri programska jezika

Iako se u Googleu koriste razni programski jezici, najčešće su zastupljeni oni koji su dio takozvane velike četvorke

Matej Markovinović nedjelja, 30. lipnja 2024. u 06:00
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Nije tajna da je za rad u Googleu potrebno posjedovati određeno znanje i biti sposoban programirati u nekoliko različitih programskih jezika. Kako doznaje TechGig, najvažniji i najčešće korišteni Googleovi programski jezici su dio „velike četvorke“ – Python, C++, Java i Golang.

U nastavku pogledajte za što se točno koriste.

Python

Python je jednostavan za korištenje i koristi se za aplikacije u data scienceu, uključujući Google Assistant i Google Home za uređaje s Androidom. Također se koristi i unutar Google Adsa za praćenje svih informacija i upravljanje protokom podataka.

C++

Iako se koristi u mnogim kontekstima i situacijama, C++ se najviše upotrebljava u Chromiumu. Većina modernih preglednika, uključujući Chrome, Mozilla, Brave i druge, izgrađena je na Chromium platformi, a C++ prisutan je u gotovo svakom Googleovom kodu.

Java

Javin backend sustav omogućuje izgradnju složenih web aplikacija, zbog čega Google koristi Javu u svojim kodnim bazama. Java se koristi u Gmailu, Stadiji i u Googleovom Document Suiteu.

Golang

Google Cloud koristi Golang za izradu prilagodljivih, pouzdanih i učinkovitih mikrousluga, kao što su Maps i Gmail. Riječ je o programskom jeziku koji je razvijen i održavan u Googleu, što predstavlja veliku prednost za tvrtku.