Bolje od solarnih lampi: prijenosni fenjer svijetli kad se napuni slanom vodom ili urinom

Nova tehnologija kolumbijskog startupa pouzdanija od lampiona na solarni pogon, a mokraću može koristiti u hitnim slučajevima. Svjetlost emitira do 45 dana, a može napajati i druge male uređaje

Mladen Smrekar srijeda, 28. travnja 2021. u 19:40

E-Dina, kolumbijski startup koji se bavi primjenom obnovljivih izvora energije, razvio je bežičnu prijenosnu lampu. Njihov WaterLight slanu vodu pretvara u električnu energiju i pouzdaniji je od svjetiljki na solarni pogon. A u slučaju nužde, može se napuniti i urinom.

S pola litre vode svijetli 45 dana

Ovaj prijenosni uređaj djeluje kao mini generator koji proizvodi svjetlost pomoću ionizacije. Lampa se napuni s pola litre morske vode, a sol u vodi reagira s pločicama magnezija i bakra unutar uređaja, pretvarajući je u električnu energiju.

Lampa se napuni morskom vodom, sol reagira s pločicama magnezija i bakra i pretvara je u električnu energiju
Lampa se napuni morskom vodom, sol reagira s pločicama magnezija i bakra i pretvara je u električnu energiju

Jednim punjenjem uređaj emitira do 45 dana svjetlosti, a može se koristiti i za punjenje mobitela ili drugog malog električnog uređaja putem USB priključka.

WaterLight stvoren je u sklopu suradnje između E-Dine i kreativne agencije Wunderman Thompson, kako bi se lokalnom stanovništvu u ruralnim dijelovima Kolumbije, posebno plemenu Wayúu, omogućio pristup rasvjeti.

WaterLight bi trebao pomoći i ribarima u noćnom lovu, obrtnicima kolji posao prekidaju čim počne zalaziti sunce, a lampa bi mogla smanjiti broj požara. 

Produženi učinak ionizacije

Slične vrste inicijativa obično se oslanjaju na sunčevu energiju, no WaterLight je praktičniji od lampiona na solarni pogon jer radi čim se napuni slanom vodom. Patentirana metoda produžuje učinke ionizacije, omogućavajući uređaju da proizvodi električnu energiju i svjetlost kroz dulja vrijeme.

Uređaj ima cilindrično drveno vanjsko kućište i perforiranu kapicu na vrhu koja omogućuje protok vode  i plinovitog vodika iz procesa ionizacije. U svom životnom vijeku može proizvesti dvije do tri godine svjetlosti, odnosno oko 5.600 sati.

Iako WaterLight nije prva inicijativa koja donosi svjetlost siromašnim ruralnim zajednicama, ona se može pohvaliti time da svijetlo generirati gotovo trenutno, 24 sata dnevno.