Folding@home snagom premašio prvih 100 superračunala svijeta – zajedno

Projekt u kojem sudjeluje sve više Bugovih forumaša i korisnika iz Hrvatske premašio je računalnu snagu od 1,5 eksaflopsa koji se koriste za analizu proteina koronavirusa SARS-CoV-2

Sandro Vrbanus subota, 28. ožujka 2020. u 15:00

Projekt Folding@home živnuo je posljednjih tjedana otkako je u njega dodana simulacija proteina na smrtonosnom koronavirusu SARS-CoV-2. U projekt se u nekoliko dana uključilo više stotina tisuća ljudi iz cijelog svijeta, pa tako i iz Hrvatske.

Zajedničkim naporima preko 4,6 milijuna CPU jezgri i 430 tisuća GPU-ova pogonjenih na istom zadatku došlo se do ukupne računalne snage od preko 1,5 eksaflopsa, odnosno 1,5x1018 računskih operacija s pomičnim zarezom u sekundi (njih, dakle, čak 1,500,000,000,000,000,000).

Ovo je, za usporedbu, 10 puta više od najjačeg superračunala na svijetu, IBM-ovog Summita, te više operacija nego što ukupno može izvesti stotinu najsnažnijih superračunala svijeta.

Bugovi forumaši napreduju

Tim Bugovih forumaša Cro4Life trenutačno broji preko 130 aktivnih korisnika. Neskromno ćemo primijetiti da veliki porast broja aktivnih foldera, vidljiv na priloženom grafikonu, koincidira s objavom našeg prvog članka o ovoj temi, 21. ožujka.

U ovom trenutku naš tim je na, ukupno gledajući, 505. mjestu u svijetu, što je napredak od 36 mjesta u manje od tjedan dana. Ovim tempom, kroz nekoliko će dana biti među prvih 500 timova globalno. Trenutačno je aktivno preko 12 tisuća timova, a tim Cro4Life je među prvih 5% u svijetu.

O velikom napretku našeg tima puno govori i podatak da je samo tijekom jučerašnjeg dana "zaradio" deset puta više bodova nego, primjerice, lani u listopadu. Po trenutačnoj aktivnosti nalazi se na izvrsnom 158. mjestu. Bravo ekipa, samo tako nastavite i dalje!