IBM-ovo kvantno računalo prelazi granicu od 1000 kubita

Najavljeni procesor Condor samo je jedna od novosti u kvantnom računalstvu koje nas očekuju sljedećih godina

Mladen Smrekar petak, 30. prosinca 2022. u 11:22
Kvantna računala iz IBM-ovog razvojnog centra
Kvantna računala iz IBM-ovog razvojnog centra

IBM-ov Condor, prvo univerzalno kvantno računalo na svijetu s više od 1000 kubita, trebalo bi proraditi 2023. Iste godine ista bi kompanija atrebala lansirati i Heron, prvi iz novog jata modularnih kvantnih procesora na temelju kojih bi IBM do 2025. mogao izraditi i kvantna računala s više od 4000 kubita.

Povećanje broja kubita

Kvantna računala barem u teoriji mogu brzo pronaći odgovore na probleme za čije bi rješavanje klasičnim računalima bili potrebni eoni, no današnjem kvantnom hardveru još uvijek nedostaju kubiti, što ograničava njegovu korisnost. Isprepletenost i druga kvantna stanja neophodna za kvantno računanje krhka su, podložna toplini i drugim poremećajima, što povećanje broja kubita čini velikim tehničkim izazovom.

IBM bi u sljedećih nekoliko godina izraditi kvantna računala sve veće složenosti, počevši od onih koja paralelno koriste procesor Condor ili više procesora Heron
IBM bi u sljedećih nekoliko godina izraditi kvantna računala sve veće složenosti, počevši od onih koja paralelno koriste procesor Condor ili više procesora Heron

Unatoč tome, IBM stalno povećava broj svojih kubita. Godine 2016. tvrtka je u oblak stavila prvo kvantno računalo s kojim je svatko mogao eksperimentirati; bio je to uređaj s pet kubita, od kojih je svaki supravodljivi krug ohlađen gotovo do apsolutne nule. Godine 2019. tvrtka je stvorila 27-kubitni Falcon; 2020. stigao je 65-kubitni Hummingbird; 2021. slušali smo o 127-kubitnom Eagleu, prvom kvantnom procesoru s više od 100 kubita; ove godine predstavljen je i Osprey s 433 kubita.

Specijalizirani strojevi

Druga kvantna računala imaju više kubita nego IBM-ov procesor Condor s 1121 kubita. D-Wave Systems je tako još 2020. predstavio sustav s 5000 kubita. Ali D-Waveova računala specijalizirani su strojevi za rješavanje problema optimizacije, dok će Condor biti najveći kvantni procesor opće namjene.

D-Wave Systems je prije dvije godine predstavio sustav s 5000 kubita
D-Wave Systems je prije dvije godine predstavio sustav s 5000 kubita

"Tisuću kubita stvarno pomiče granice onoga što stvarno možemo integrirati", kažu u IBM-u. Odvajanjem žica i drugih komponenti potrebnih za očitavanje i kontrolu u njihove vlastite slojeve istraživači kubiti se mogu bolje zaštititi od prekida i uključiti u većem broju. 

Modularni dizajn

Heron, drugi kvantni procesor koji IBM planira predstaviti sljedeće godine, ima samo 133 kubita, ali njegova nadograđena arhitektura i modularni dizajn najavljuju novu strategiju razvoja snažnih kvantnih računala.

IBM Osprey s 433 kubita
IBM Osprey s 433 kubita

Dok Condor za povezivanje svojih kubita koristi arhitekturu fiksne sprege (fixed-coupling architecture), Heron će koristiti arhitekturu prilagodljive sprege (tunable-coupling architecture). Ova strategija smanjuje preslušavanje između kubita, povećava brzinu obrade i smanjuje pogreške. Google takvu arhitekturu već koristi sa svojim 53-kubitnim procesorom Sycamore.

Heron procesori dizajnirani su za klasičnu međusobnu komunikaciju u stvarnom vremenu. Klasična priroda ovih veza znači da se njihovi kubiti ne mogu zaplesti u Heron čipove za onu vrstu povećanja računalne snage po kojoj su kvantni procesori poznati. Ipak, te klasične veze omogućuju tehnike "pletenja sklopova" u kojima kvantna računala mogu dobiti pomoć od klasičnih računala.

Godine 2024. IBM namjerava lansirati i Crossbill, 408-kubitni procesor napravljen od tri mikročipa spojena kvantnim komunikacijskim vezama kratkog dometa. Najavljen je i Flamingo, 462-kubitni modul koji se kvantnom komunikacijom povezuje u sustav od 1386 kubita. Uspiju li ovi eksperimenti povezivanja, IBM će 2025. predstaviti i modul Kookaburra s 1386 kubita i kvantnim komunikacijskim vezama kratkog i dugog dometa koje tri takva modula spajaju u sustav od 4158 kubita.