Iz Europe za hrvatski projekt baterija za elektroenergetsku mrežu stiže gotovo 20 milijuna eura

Europska komisija odobrila je subvenciju od 19,8 milijuna eura poduzeću IE-Energy iz Rijeke, za izgradnju velikog sustava pohrane električne energije na razini mreže, koji će niknuti kod Šibenika

Sandro Vrbanus utorak, 13. rujna 2022. u 16:55

U Hrvatsku će stići 19,8 milijuna eura u obliku državne pomoći, koje je dodijelila Europska komisija za niz projekata za pohranu električne energije na razini elektroenergetske mreže. Primatelj europskih poticaja je kompanija IE-Energy iz Rijeke, a navedeni će iznos pokriti oko 30% kapitalnih troškova za seriju baterijskih sustava koji će biti izgrađeni u našoj zemlji.

Ti će sustavi imati zadatak stabilizirati elektroenergetsku mrežu, odnosno održavati ravnotežu između proizvodnje i potrošnje. Komisija je zaključila da je projekt u skladu sa Smjernicama o državnim potporama za klimu, zaštitu okoliša i energiju, a da je potpora potrebna i primjerena za rješavanje postojećeg tržišnog nedostatka, budući da u Hrvatskoj do sada nisu postojali poticaji za usluge uravnoteženja na razini elektroenergetske mreže.

Ovaj će projekt doprinijeti i modernizaciji mreže u Hrvatskoj te povećati sigurnost opskrbe energijom, kako za Hrvatsku, tako i za Europsku uniju. Prvi baterijski sustav IE-Energy će graditi kod Šibenika, a on će biti kapaciteta 100 MWh uz snagu od 50 MW. Prva faza projekta, snage 10 MW i kapaciteta 22 MWh, trebala bi biti dovršena tijekom prvog tromjesečja sljedeće godine. Puni kapacitet bit će nadograđen do 2024., a ukupna investicija iznosit će oko 70 milijuna eura. Usluge stabilizacije mreže konzumirat će Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS).