Leteći automobil za putovanja s otoka na otok

Električni monovolumen u kombinaciji s eVTOL sustavom na vodik trebao bi biti kompletiran prije kraja ove godine

Mladen Smrekar nedjelja, 3. ožujka 2024. u 13:45
Luft Pinoy je osmišljen kao novi način prelaska između 7101 otoka filipinskog arhipelaga 📷 LuftCar
Luft Pinoy je osmišljen kao novi način prelaska između 7101 otoka filipinskog arhipelaga LuftCar

Luft Pinoy je čudna mješavina futurističkog električnog monovolumena i stražnjeg dijela zrakoplova. Ovo neobično i zasad još samo konceptualno vozilo moći će putovati kopnom i zrakom, a pokretat će ga struja ili vodik, tvrde njegovi dizajneri. 

Zemlja - zrak

Projekt električnog vertikalnog uzlijetanja i slijetanja (eVTOL) osmišljen je kao novi način prelaska između 7101 otoka koji čine filipinski arhipelag i proizvod je suradnje floridskog startupa LuftCar i filipinskog eFrancisco Motor Corporationa (eFMC). Prototip bi, kažu, trebao biti dovršen prije kraja godine.

Prototip bi trebao biti dovršen još ove godine 📷 LuftCar
Prototip bi trebao biti dovršen još ove godine LuftCar

Ovaj križanac letjelice i cestovnog vozila skrojen za povezivanje arhipelaga i prijenos putnika i tereta, a mogao bi se koristiti i kao leteća ambulanta, kažu idejni začetnici projekta iz LuftCara. 

Prilagodljivi monovolumen

Glavna komponenta Luft Pinoya je prilagodljivi monovolumen koji pokreće vodikova goriva ćelija ili sustav električnih baterija za cestovni prijevoz.

Leteći dio trebao bi se brzo i jednostavno odvajati od samog monovolumena koji vozi po cestama 📷 LuftCar
Leteći dio trebao bi se brzo i jednostavno odvajati od samog monovolumena koji vozi po cestama LuftCar

Kad treba poletjeti, vozilo se posebnim okvirom pričvršćuje na eVTOL s četiri propelera i vlastitim pogonskim sustavom na vodik. Tako se kombi transformira u mali zrakoplov koji može uzlijetati i slijetati okomito, bez potrebe za pistom.

Sve-u-jednom

Iako ne izgleda skladno eVTOL zračni taksi dizajniran za prijevoz putnika između stanica u urbanom okruženju, dizajn Luft Pinoya naglasak stavlja na praktičnost; to znači da može sletjeti na pistu ili parkiralište, odvojiti se od letjelice i nastaviti putovanje cestom.

LuftCar razvija prototip zračnog vozila, a eFMC osigurava šasiju vozila 📷 LuftCar
LuftCar razvija prototip zračnog vozila, a eFMC osigurava šasiju vozila LuftCar

A to pak uklanja potrebu za posebnim vozilima kojima se putnici ili teret prevoze od zračnih luka ili heliodroma do konačnog odredišta.