LightSound, tehnologija koja slijepima omogućuje da 'čuju' pomrčinu Sunca

Senzor uređaja detektira promjene u intenzitetu svjetla i pretvara ih u glazbene note

Mladen Smrekar utorak, 2. travnja 2024. u 13:35
LightSound ima više mogućnosti napajanja, uključujući bateriju od 9 V, punjivu Li-ion bateriju i USB vezu s prijenosnim računalom 📷 LightSound
LightSound ima više mogućnosti napajanja, uključujući bateriju od 9 V, punjivu Li-ion bateriju i USB vezu s prijenosnim računalom LightSound

Milijuni ljudi spremaju se svjedočiti takozvanoj Velikoj sjevernoameričkoj pomrčini koja će 8. travnja biti vidljiva u cijeloj Sjevernoj Americi. Možda zato što će se na sljedeću takvu pomrčinu morati čekati dugih 20 godina, ali ovu koja slijedi za nekoliko dna žele vidjeti svi pa i oni koji to ne bi smjeli moći. Iskustvo pomrčine ovaj će put moći doživjeti i slijepe i slabovidne osobe i to zahvaljujući LightSoundu, priručnom uređaju koji sliku pomrčine Sunca pretvara u  - zvuk. 

Kako radi ovaj uređaj?

Prvi prototip LightSounda izradile su uoči potpune pomrčine Sunca 21. kolovoza 2017. dvije astronomke, Allyson Bieryla, voditeljica astronomskog laboratorija i teleskopa u Znanstvenom centru Sveučilišta Harvard, i njena slijepa kolegica Wanda Díaz-Merced, direktorica zvjezdarnice Arecibo, poznata po korištenju sonifikacije kojom se veliki skupovi podataka - u ovom slučaju to je intenzitet svjetlosti - pretvaraju u zvuk. 

Uređaj uključuje senzor koji detektira promjene u intenzitetu svjetla i pretvara ih u glazbene note. U tehničkom smislu, svjetlosni senzor mjeri promjenjivu svjetlinu neba u luksima. Unutar LightSound uređaja ploča mikrokontrolera sadrži programirani kod koji povezuje određene zvukove s različitim brojčanim rasponima luksa. 

Dijagram ožičenja i izrada uređanja na Tehničkom sveučilištu u Austinu 📷 LightSound
Dijagram ožičenja i izrada uređanja na Tehničkom sveučilištu u Austinu LightSound

Nakon što se izmjere vrijednosti luksa, sintesajzerska ploča unutar uređaja generira odgovarajuće glazbene tonove. Tako se, na primjer, intenzivno svjetlo predstavlja zvukovima flaute. Kako svjetlo postupno blijedi, sintesajzer generira zvukove klarineta niže visine, dok tijekom tame sintesajzer proizvodi zvuk udaraljki. 

Od prototipa do izložbe  

Dizajn i učinkovitost uređaja nekoliko su puta poboljšavani. Uoči južnoameričke pomrčine 2019. LightSound je tako dobio novi svjetlosni senzor većeg dinamičkog raspona, a dodana mu je i midi ploča za poboljšanu kvalitetu zvuka.

Za praćenje Velike sjevernoameričke pomrčine slijepim i slabovidnim osobama bit će podijeljeno više od 750 LightSound uređaja druge generacije 📷 LightSound
Za praćenje Velike sjevernoameričke pomrčine slijepim i slabovidnim osobama bit će podijeljeno više od 750 LightSound uređaja druge generacije LightSound

Tu se dakako nije stalo s doradama; uređaj nazvan Orchestar opremljen je senzorom u boji i na putujućoj izložbi Međunarodne astronomske unije Inspiring Stars obišao devet zemalja: Belgiju, Italiju, Veliku Britaniju, Argentinu, Čile, Francusku, Tajland, Kolumbiju i Japan, a više od 100 uređaja podijeljeno je slijepim i slabovidnim osobama u Čileu i Argentini kako bi mogli doživjeti pomrčinu iz 2020. 

Na baterije i USB pogon

Dodatnih 200 uređaja donirano je lani za promatranje prstenaste pomrčine Sunca koja se mogla vidjeti iz dijelova Sjeverne Amerike, a za ovu najnoviju, Veliku sjevernoameričku pomrčinu, spremno je više od 750 novih LightSound uređaja druge generacije.

Uređaj koristi tehniku sonifikacije kojom se intenzitet svjetlosti pretvara u zvuk 📷 LightSound
Uređaj koristi tehniku sonifikacije kojom se intenzitet svjetlosti pretvara u zvuk LightSound

Korisnici mogu doživjeti ove promjene u stvarnom vremenu spajanjem slušalica ili zvučnika na uređaj. LightSound ima više mogućnosti napajanja, uključujući bateriju od 9 V, punjivu Li-ion bateriju i USB vezu s prijenosnim računalom. Ni to nije sve: uputstva za izradu mogu se pronaći na Internetu, baš kao i kod uređaja i softver za crtanje.


Drugačiji pristup

LightSound nije jedini uređaj te vrste. Cadence, tablet Tactile Engineeringa, malo je drugačija tehnologija koja također slijepima i slabovidnima omogućuje da osjete pomrčinu zahvaljujući redovima točkica koje iskaču iz kućišta.

Povezivanjem do četiri Cadence tableta može se dobiti i veći zaslon i is​​koristiti različite konfiguracije, prema željama i potrebama korisnika 📷 Tactile Engineering
Povezivanjem do četiri Cadence tableta može se dobiti i veći zaslon i is​​koristiti različite konfiguracije, prema željama i potrebama korisnika Tactile Engineering

Riječ je o prvom taktilnom uređaju koji može prikazati taktilnu grafiku koja se pomiče i mijenja pod vašim prstima. On nudi potpuno novi pristup dinamičkom sadržaju i brajici s više redaka, uključujući skočne istaknute prozore i oznake, grafikone koji se ažuriraju u stvarnom vremenu, feedove kamere uživo i prilagođene aplikacije.